библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ФЕВРУАРИ 2018

Започва гласуването за Наградата „Бисерче вълшебно” 2018 г.

За шести пореден път българските деца ще могат да изберат своите любими книги за изминалата година, номинирани в наградата „Бисерче вълшебно”. Отличието се връчва от 2013 г. и е единствената българска награда за модерна детска литература, чието жури са децата. Основна цел на проекта е да запознае читателите от 5 до 16 г. със съвременната художествена литература, издавана на български език, и да насърчи четенето сред подрастващите.

Официалното начало на детския вот беше даден на 20 февруари. Гласуването на сайта www.biserche.com ще продължи до 15 април 2018 г.

В настоящото издание на наградата могат да гласуват всички деца на възраст от 5 до 16 години. За техния вот се състезават 101 заглавия на автори от 19 държави. Най-голям е броят на българските издания – 32 книги, следвани от книги от британски, американски и немски автори. За първа година се въвежда и нова категория „Нещотърсачи” за детска нехудожествена литература, в която са номинирани 16 заглавия – енциклопедии, научно-популярни книги и пр. В шестото издание има и промяна във възрастовите категории, които вече са четири, вместо досегашните три.

В периода на активното гласуване са предвидени разнообразни събития, които да представят още по-добре книгите пред децата, но и да вдъхновят възрастните да ги подкрепят в откриването на новите съвременни детски заглавия. Наградите тази година отново ще бъдат 5 гостувания на български писатели в населеното място на най-активните.

Церемонията по обявяване на книгите победители ще се проведе на 22 април 2018 г. Повече подробности за награда „Бисерче вълшебно“ 2018 и правилата за участие, както и допълнителни материали за учители, билиотекари и родители, ще откриете в сайта www.biserche.com.

Деца учиха за защитени растения и животни в библиотеката

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, Регионална инспекция по околната среда и водите и ученици от ІІІ клас на врачанското НУ „Софоний Врачански” отбелязаха 2 февруари - Световен ден на влажните зони с открит урок и игри в Детски отдел.

Екоекспертите запознаха учениците с влажните зони и тяхното значение за устойчивото градско бъдеще, с Рамсарскитеместа в България и влажните зони във Врачански регион. След презентацията на експертите деца се впуснаха в игри. Голям интерес за учениците представляваха защитените видове растения и животни, включени в Червената книга на България, която може да се ползва в отдел „Обща читалня”.

Всички участници в инициативите получиха бележници, албуми и плакати, свързани с темата.

Най-четените книги през месец януари 2018 г.

На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец януари. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

Двоен ръст при виртуалните посещения отчете Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

Двоен ръст на виртуалните посещенията отчете Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца през 2017 г.

„През изминалата година библиотеката е посетена от 87 232 реални читатели в залите на библиотеката и 134 716 виртуални посещения от потребители, които са се възползвали от информационните ни ресурси чрез Интернет. Което е с 92.5% повече от предходната 2016 година. Това на практика показва и посоката за развитие на библиотеката - иновация в цялостното библиотечно обслужване - преориентиране към предоставяне на дигитална информация или от общи към персонализирани услуги, постигната увереност, че библиотеките са гъвкави и устойчиви институции, придобиване на правилни умения от страна на работещите в библиотеките, привличане на доброволци, предоставяне на повече контрол на потребители”, уточни директорът на РБ „Христо Ботев” Силвия Врачовска.

През 2017 година културната увеличи и разнообрази каналите си за разпространение на информация сред обществеността – официален сайт: www.libvatsa.org /посещенията му  за година са 62 101 от 35 000 уникални посетители/, информационен портал, създаден по проект „Трансграничен център за информация и комуникация Долж -Враца“: www.iportal.libvratsa.org /47 475 посещения от 28 268 потребители/, фейсбук страница, профил в Туитър и Инстаграм. През 2017 г. библиотеката увеличи виртуалното си семейство с блог за изкуство. Платформата носи името „АртЛиб – Враца”: http://migrati.photon.icnhost.net/art-lib/ и е разработка на курсист от Враца Софтуер общество. Разделени в няколко рубрики публикувахме интересни статии и публикации за кино, театър, музика, фотография, архитектура, дизайн. За по-малко от година „АртЛиб – Враца” (блогът стартира в последните дни на м. февруари) има 19 публикации и 3 670 посещения от 850 потребители.

През 2017 г. стартира и сайт на проекта „Карта на времето - дигитален архив на регион Враца XX век” - kartanavremeto-vratsa.org. Основна цел на този уебсайт е да систематизира и предостави на широк кръг потребители информацията и ресурсите, събрани по проекта. Представени са в 4 формата: снимки (към всяка снимка да има текст), аудио, текст и видео. Достъпът е лесен и интересен. Историите са категоризирани по селища, но и тематично. Този сайт регистрира 21 470 посещения от 14 916 уникални потребители.

В края на 2017 фондът на библиотеката наброява 260 286 библиотечни документа на стойност 423 879.37 лева от всички отрасли на знанието и на различни носители на информация. През 2017 година са постъпили 3 325 библиотечни документа на стойност 29 462.17 лева.

За 2017 година културната институция е регистрирала нови читатели - 4 612 и са раздадени 140 599 библиотечни документи.

          За първи път през октомври бяха въведени Електронни четци в обслужването. Трите устройства могат да се използват от потребителите на място в отдел „Обща читалня” Електронните четци са поредната стъпка на Регионална библиотека към бързото внедряване на нововъведенията в света на книгите и технологиите в отговор на потребностите на нашите потребители.

Културната дейност в Регионална библиотека през 2017 година бе насочена основно към привличане на нови читатели, приобщаване към книгата и четенето и обогатяване културния живот в града. За отбелязване на актуални събития, дати, годишнини и теми от националния и местен календар през 2017 г. бяха организирани  393 инициативи.

„Библиотеката днес е изцяло отворена към новите технологии, мотиватор за търсене на знания, място за учене, модерен културен институт съчетаващ хармонията между традицията и модерното мислене”, обобщи директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев” Силвия Врачовска.

Годишното отчетно събрание уважиха заместник-кметът по образованието в Община Враца Петя Долапчиева, общинският съветник Владислава Лакова, председателят на комисията по култура Красимир Ангелов и гл. експерт „Култура” Радосвета Крумова. 

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg