библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ДЕКЕМВРИ 2018

Национална кампания „Читател на годината 2016“

Красимир Стефанов стана „Читател на годината” на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Журналистът заема първо място в националната кампания с 280 прочетени книги. Вторият най-активен читател е Станка Горанова с 276 заети заглавия. Третата позиция заема педагогът Галина Иванова с 255 прочетени книги. Регионална библиотека дава и две поощрителни награди за най-младите читатели в категориите до 14 г. и от 15 до 18 г.

Най-активната читателка до 18 г. в отдел „Заемна за дома” е ученичката от СУ „Козма Тричков” Красимира Павлинова със 131 заети заглавия. Най-много книги от Детски отдел пък е прочел 11-годишният Петко Иванов от СУ „Никола Войводов”. Той е заел 42 книги през 2016 г.

След успеха на първото издание на националната инициатива „Читател на годината”, зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел заедно със Столична библиотека и подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация, стартира второто издание.

Инициативата обхваща читателите на регионалните библиотеки в страната, които имат централна роля за подобряване на уменията за четене. Целта на националната кампания „Читател на годината” е да увеличи дела на четящите хора и да насърчи интереса към четенето и ученето през целия живот като предпоставка за социална реализация и висок жизнен стандарт. Тази цел е в унисон с целта на държавите от Европейския съюз до 2020 г. делът на хората, имащи затруднения с четенето, да бъде намален от 20% на по-малко от 15%, тъй като липсата на основни умения за четене и писане излага гражданите на риск от социално изключване, затруднява ги при намирането на работа, понижава жизнения им стандарт.

По регламент, всяка една от регионалните библиотеки, участващи в инициативата, следва да излъчи измежду своите читатели носител на отличието „Читател на годината 2016” на базата на най-голям брой заети книги през тази година. Наградата за всички отличени с приза е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от евродепутата Мария Габриел.

Победителите в конкурса ще бъдат наградени на тържествена церемония в столицата на 21 януари 2017 г. в Дома на Европа (ул. „Георги С. Раковски“ № 124). 

"Май ше ни бъде" във Враца

Стоян Николов-Торлака представи най-новата си книга „Май ше ни бъде...” в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Вечерта започна с откъс от последния роман, написан на автентичен северозападен диалект. В залата присъстваха най-верните му фенове, който не пропуснаха да полюбопитстват за подробности около написването и на първите две книги „Северозападен романь” и „Автономията????”.

Авторът разказа, че завършването на трите романа му е отнело приблизително около 3 години. Торлака обясни, че всяка една от черновите е написана на ръка. Най-много време е отделил на втората част „Автономията????”, а най-голямата по обем е последната „Май ше ни бъде...”. Той я определя и като най-успешна от трите части. Авторът призна пред врачани, че „вече го сърбят ръцете” да започне четвъртата си книга и най-вероятно ще бъде исторически роман.

Накрая на вечерта всеки един от почитателите на творчеството му получи автограф.

„Традицията на коледните празници”

В дните преди Коледа, учениците от І и ІІ клас на Средно училище „Никола Войводов”, посетиха филиала на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца в ж.к. „Дъбника”. Малките читатели се включиха в тематично утро „Традицията на коледните празници”. Учениците се запознаха с поверията, обредите и символите характерни за Рождество Христово.

„Тази коледна приказка започна преди една година с една изложба и един репортаж по БНТ…”

Уникална изложба на луксозни коледни и новогодишни картички наредиха в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Бутиковите произведения, от средата на ХХ век, бяха представени навръх Игнажден от директора на библиотеката Силвия Врачовска, краеведа Калина Тодорова и художничката Емилия Върбанова. 

„Тази коледна приказка започна преди една година с една изложба и един репортаж по БНТ. Тогава, ние показахме атрактивна колекция от стогодишни коледни и новогодишни пощенски картички, притежание на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца. Няколко дни след откриването на изложбата, проведох неочакван телефонен разговор – един господин се обади от София, той беше гледал репортажа по телевизията и съвсем чистосърдечно предложи да ни дари своя колекция от различни картички. Истинското удивление и възторг предизвика само след няколко дни пакетчето, което пристигна от д-р Пламен Вълков – първото дарение на библиотеката за 2016 година. Сред картичките бяха и тези 40, с коледни и новогодишни послания, луксозни и красиви, ръчно изработени, на специална хартия със специални техники, които ние днес представяме пред вас. Затова нарекохме и изложбата „Коледно послание с послепис”, разказа Калина Тодорова.

Всичките картички са от периода 1959-1969 г. и са адресирани до бащата на нашия дарител, г-н Кръстю Вълков, който в този период е генерален директор на „Булгартабак”. Изпратени са от негови колеги от цял свят и много от тях показват различната и недотам популярна символика на Изтока, така деликатна и изящна, отличаваща се от популярните коледни мотиви, характерни за западния свят. Художничката Емилия Върбанова представи любопитните варианти на японската вишна, жеравите, пеперудите, златните рибки и невероятно красивия син ирис. Обясни символиката и техниката на тяхната изработка.

Изложбата може да бъде посетена до края на годината. 

Загадките на стара Враца

В поредната краеведска разходка от програма „Роден край” на Регионална библиотека „Христо Ботев” Враца се включиха участниците от клуб „Историк” от СУ „Козма Тричков” с ръководител Ели Николова. Младите краеведи избраха направление „Наследство” и с интерес „тръгнаха” по пътищата на Стара Враца. Архивът на отдел „Краезанние” отново разкри тайни от миналото, заключени в стари снимки, семейни албуми, пощенски картички от преди цяло столетие. Учениците разгърнаха стари вестници и книги, участваха в импровизирана игра и разпознаваха стари сгради, улици, училища и паметници.

Проявата е част от обучителната програма на отдел „Краезнание”, в която за седма поредна година по нетрадиционен и забавен начин се представят на младите интересни вярвания, обреди и обичаи, знакови събития и личности, свързани с Врачанския край. 

„Коледно послание с послепис”

Атрактивна изложба на луксозна колекция от пощенски картички от средата на ХХ век „Коледно послание с послепис” ще бъде открита на 20 декември /вторник/ в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.

Красивата колекция ще бъде представена пред врачани от 11 ч. и ще остане да радва всички нас до края на годината.

Заповядайте.

Торлака представя „Май ше ни бъде...” във Враца

Стоян Николов-Торлака пристига във вторник във Враца, за да представи ударния завършек на трилогията „Северозападен романь“ - „Май ше ни бъде…“. Книгата ще бъде презентирана в Обща читалня на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, а началото е в 18 ч.

Невероятно интересна, неустоимо смешна и пускаща корени в душата… Какво повече можем да искаме от една книга?!

Такива бяха „Северозападен романь“ и „Автономията????“, такава е и „Май ше ни бъде…“ - третата книга от поредицата на Стоян Николов-Торлака. И ако първият роман беше взривяващо забавен, а във втория, наред с хумора имаше и горчивина, то с новата книга всичко идва на мястото си. „Май ше ни бъде…“ е перфектното продължение на трилогия с ударно начало като „Северозападен романь“ и разтърсващ катарзис като „Автономията????“.

В третата книга на Торлака има много смях, непредвидени ситуации, неочаквани конфликти, стари герои в нова светлина, нови персонажи и вълнуващи обрати. И както останалите части от поредицата, тази също се чете на един дъх.

Диалектът е все така колоритен, а за незапознатите с него, отново е предвиден речник на северозападните думи и изрази – най-пълният и подробен от трите книги. Що се отнася до вулгарността, цинизмите и бруталността на изказа, авторът е смекчил тона си.

„Май ше ни бъде…“ е книга с малко черни облаци и много слънце. Книга за надеждата и упоритостта да постигнеш мечтите си.

За повече информация Facebook: Торлака

Ето какво казват читатели за „Май ше ни бъде…:

Христо Блажев, рецензия в блога „Книголандия“: http://knigolandia.info/book-review/mai-she-ni-bude/

 

Деница Райкова:
„Писах, трих, мислих, пак писах, пак трих. Чаках тази книга с месеци, и когато най-после я дочаках, я четох умишлено бавно, връщах се назад, препрочитах, мислих. Отложих нарочно прочитането на последните страници, с надеждата, че през деня ще ми е по-лесно да си събера мислите и впечатленията си.
"Май ще ни бъде..." е различна от предишните две книги в "северозападната трилогия". Различна и все пак подобна. Подобна, защото мястото и героите са си същите. И мястото пак си е затънтеното село Диви дол, което сякаш със самото си име показва, че там "просто няма какво да се случи".
Но това е само на пръв поглед. Защото тук, в тази трета книга, нашите познати "пустиняци" вече имат цели. Стремежи. Планове. И сякаш вярват, не просто се надяват, а вярват, че може би пък... все пак... има начин за излизане от блатото, че може би дори едно такова село, чието име звучи безнадеждно, все пак има какво да даде и да покаже. И то не с гордо биене в гърдите и възгласи: "И ний сме дали нещо на света", а с труд - жесток, тежък труд, с надеждата, че може би с този труд ще бъде постигнато нещо.
Нищо не е прикрито или "замазано" в тази книга - нито завистливостта и стремежът да се попречи на другите, които искат да постигнат нещо, нито дребните селски "вражди"; но тук са и човечността, и готовността да помогнеш на изпаднал в беда човек, и желанието да докажеш, че "селянин" не е синоним на "негоден за нищо човек". Разбира се, всеки от героите допуска своите грешки, има своите съмнения, показва понякога тъмната си страна. Но именно това ги прави убедителни, истински, живи. И, да, сигурно би могло да се каже, че измисленото село Диви дол, там някъде, "у Северозападо" може да измислено по прототип на което и да е българско село. Може би. Но то е толкова живо и ярко описано, та си мислиш, че сигурно наистина там някъде има точно такова село, точно с това име, и че можеш да отидеш там и да срещнеш същите онези герои от книгите на Торлака.
Затварям книгата и също като в заглавието си казвам, че Май ще не бъде - ще ни бъде, докато има такива хора, които въпреки всичко продължават борбата си тук, хора, които зад привидната си грубост и първичност все още пазят някаква човечност и доброта, и искат не просто да оцелеят, а да докажат на себе си, че нещата могат да станат по-добри.
Та... ще ни бъде!“

 

 

Венета Райкова:
Затворих и последната страница от великолепната книга “ Май ше ни бъде…” на невероятния автор Стоян Николов-Торлака. Изчетох с интерес диалектните думи и се насладих на първичната им жива сила. Ошашавена и дрогирана съм до крайна степен от цветния разказ за хора, животни, природни красоти и магията, която е около нас. Възхитих се от въздействащия стил, майсторството с малко думи да се описват много неща. В тази книга няма второстепенни герои. Всички споменати са с характер, живи, искрящи и запомнящи се. Доброто и лошото са в нас. В зависимост от обстоятелствата излиза това, което е необходимо. Благородството и божественото е в сърцата ни и понякога го разбираме. Няма да сложа книгата при другите. За да не я притискам. Защото тя има сърце и душа. Трябва да диша. Благодаря, благодаря, благодаря!“

 

 

Александър Петров:
„Въпреки че би било хубаво да имаме нови срещи с любимите персонажи от трилогията на Торлака, "Май ше ни бъде..." е идеалният завършек. Също така е мехлем за раните, които нанесе "Автономията????". Третата част е смешна, ама толкова смешна, че на моменти се смеете така, че искате да прочетете какво става нататък, но физически не е възможно.
Забавните моменти обаче не са писани за сметка на дълбоката и силна история. Познатите герои преминават нови изпитания, учат се, борят се, успяват, провалят се, но с торлашки устрем продължават с рогата напред.“

 

 

Мария Кендичева:
„Пестих я. Мноооого я пестих, но... уви, свърши! И да, тази наистина беше най-смешната, най-духовитата и най-подходяща за скорошен прочит с децата. До преди да излезе третата част бях сигурна, че голямата ми любов ще си остане "Северозападен романь". Там се влюбих в героите, в историята, в Северозапада (без дори да съм била там). Някак "Автономията????" ми дойде по-натоварена откъм политика. Пък ТЕ и без туй много не си го слагат на сЪрце за нас обикновените, та избягвам в малкото си спокойни и приятни моменти да ГИ споменавам и да им отделям време. Но... Сега дочетох "Май ше ни бъде..." и... Още си я "примлясквам". Като след добра вечеря. Не знам. Не може ли човек да има две любими? Благодаря, Стояне! И пак ще чакам.“

 

Коледни истории с библиотеката

Коледна приказка от богатия фонд на Детски отдел в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца слушаха възпитаниците на ДГ „Европейчета”. Специални гости в група „Чип и Дейл” бяха зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева и директорът на библиотеката Силвия Врачовска. Вълшебният разказ за магията на Бъдни вечер впечатли малките слушатели. Уникални снежинки пък бяха скромният подарък, които бе подготвен от Отдел „Изкуство” към РБ „Христо Ботев” за децата от групата и зам.-кметът по образованието.

Следващото четене на коледни приказки ще е на 21 декември от 12.45 ч. в Детски отдел на библиотеката, когато приказка ще слушат първокласници от НУ „Иванчо Младенов”.

Всички желаещи, които искат да слушат приказки и да се докоснат до магията на коледните истории са добре дошли в Детски отдел.

Телефони за заявка: 0879 548910 или на място в Детски отдел.

 

 

Ваканция = четене за удоволствие

Ваканцията идва, а заедно с нея и повече време да четем за удоволствие. За почитателите на тийнейджърските трепети и вълнения предлагаме най-новите ни заглавия от любими автори Кейти Бърчъл, Кати Касиди и книгата за най-музикалните същества в гората „Тролчетата”.

Не забравяйте да погледнете и в On-line каталога на Библиотеката за всичко, търсено от вас!

Коледна работилница отваря в Детски отдел на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

Коледна работилница отваря врати в Детския отдел на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца на 17 декември. Инициативата започва в 10 ч. и ще продължи до 13 ч. Тя е насочена към всички деца, техните родители и близки.

Целта е всеки желаещ да направи собствена украса и да се докосне до магията, която носи най-дългоочакваният празник в годината. Ще се майсторят картички, писма до Дядо Коледа, снежинки и всичко, което може да се изработи с ножица и хартия. За финал ще прочетем приказка за вълшебства и сбъднати желания.

Вход свободен.

Очакваме Ви! 

Най-четените книги през месец ноември
На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец ноември. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

20 дни преди Коледа: „Сдружение за градски читални” дари 441 тома на РБ „Христо Ботев”

Броени дни преди Коледа подаръците в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца започнаха да пристигат. Под уникалното ни коледно дръвче едва се побра дарението от „Сдружение за градски читални”. Те предоставиха на културната институция 441 тома с литература от различни области на знанието.

Екипът на библиотеката благодари за благородния жест.      

Библиотекари от област Враца участваха във форум „Библиотеките днес”
Национален форум обсъди бъдещето на обществените библиотеки в информационната ера. Двудневен национален форум „Библиотеките днес” се проведе на 29 и 30 ноември в Националния дворец на културата. Срещата с международно участие е първата по своя характер, на форума бяха представени новите възможности на библиотеките в информационното общество на XXI век. Представителите на област Враца бяха общо 29. Директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев” – град Враца Силвия Врачовска представи проект „Смарт-Либ – комуникационен център в библиотеката“.
Приказни късмети в Детски отдел

Приказни късметчета и истории очакват всеки посетител на Детския отдел на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца.

Заповядайте!

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg