библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ДЕКЕМВРИ 2018

Духовата музика – емблемата на Северозапада

Общо 25 изследователи от Северозападна България се включиха в Тринадесетата краеведска конференция „Духовата музика - ХХ век - емблемата на Северозападна България”, организирана от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца и Регионално управление на образованието – Враца. 

Форумът започна с дефиле от сградата на читалище „Развитие 1869”, начело с Духовия оркестър и приключи пред Регионалната библиотека с кръшно Дунавско хоро.    

22-те разработки, включени в програмата, бяха разпределени в две сесии. Първата включваше изследвания за духовите музики в трите областни града – Враца, Видин и Монтана и приносът на Дико Илиев. Във втората част бяха представени историите на ученическите и селски духови оркестри от Врачанския край.

Сборник „100 години от участието на врачанци в Първата световна война и Добричката епопея (1915-1918 г.)” излезе от печат

Сборник „100 години от участието на врачанци в Първата световна война и Добричката епопея (1915-1918 г.)” излезе от печат. Съставен е от Калина Тодорова и се издава с финансовото подпомагане от Фонд „Култура” към Общински съвет - Враца.

Това е седмата книга от поредицата „Наследство”.

Сборникът съдържа материали от Дванадесетата регионална краеведска конференция „100 г. от участието на Врачанския край в Първата световна война 1915-1918г.”, организирана от Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца и Регионално управление по образованието - Враца. Събитието е част от обширна програма, в която са включени поредица изяви, посветени на юбилея. Съставена и осъществена от Инициативен комитет за отбелязване участието на врачани в Първата световна война.

          Настоящият сборник обединява разработките на историци, учители, научни работници, краеведи, военни и ученици от различни институции и населени места на региона. Докладите на участниците са подредени по реда на тяхното представяне. Уводната статия е съкратен вариант на речта, произнесена от председателя на инициативния комитет на тържественото заседание на Общински съвет - Враца в чест на 35-и пехотен Врачански полк, състояло се на 7 септември 2016 г. Останалите материали са от двете сесии на краеведската конференция.

          В първата сесия са включени теми, свързани с участието на 6-та пехотна Бдинска дивизия в Добричката епопея. Акцент са статиите върху непубликувани документи от фондовете на музеите във Враца и Оряхово, от Държавен архив, библиотеки и читалища. Втората сесия е посветена на паметта на потомците: разкази и спомени на наследниците на участници във войната, паметни места и чествания. Тук е включена и една езиковедска разработка, посветена на военната терминология в книжовно-езиковата практика, както и два материала от Дигиталната библиотека на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца.

 

„МИНАВАТ ГОДИНИ. ВРЕМЕТО ОТЛИТА. БАВНО, НО СИГУРНО, ТО ОТВЛИЧА В БЕЗДНАТА НА ЗАБРАВАТА ВСИЧКИ СПОМЕНИ. ТАКАВА БИ БИЛА УЧАСТТА И ЗА ГЕРОИЧНИТЕ ПОДВИЗИ НА БЕЗЗАВЕТНО ПРЕДАНИТЕ НА ДЪЛГА КЪМ РОДИНАТА  ПОЛКОВЕ ОТ НАШИЯ РЕГИОН,   БЕЗ СПОМЕНА ЗА ТЯХ, ЗА ЧИЕТО ПРЕДАВАНЕ И НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ НА СВОЙ РЕД ДА ПОДДЪРЖАМЕ ЖИВ.”

          (От съставителите на „36-и пех. Козлодуйски полк във войните”)           

          Този завет е писан в памет на поколенията, защитили своя дом, своите семейства и сънародници, своята родина преди 100 години, по време на Първата световна война.  Написан е с надежда в признателността на поколенията.

          Този толкова скромен, човешки дълг към делото на прадедите ни, уви, беше потъпкан.

          През 2016 година, 100 години по-късно, след десетилетията на забвение, ние сме представители на поколенията, които са призвани да възстановят святата памет. Призвани сме да отдадем заслужена почит към войниците, подофицерите и офицерите от славните ни полкове, вписани на паметника „Лъвчето“, издигнат в чест на участниците във войните от 1912-1918 г. от Враца и Врачански регион. 

          Днес, ние отново даваме израз на този възторг и уважение. В изпълнение на синовен дълг, тази книга, с послание към бъдещите поколения, е израз на надеждата ни да пазят спомена за делата на предците жив от забравата на времето.

От Инициативния комитет за отбелязване на участието на врачани в Първата световна война

Деца от ІV група на ДГ „Европейчета” „се превърнаха” в Пинокио

С гостуване на деца от ДГ „Европейчета” стартира Седмицата на Пинокио в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Малките читатели се впуснаха в приключенията на дървеното човече с приказка и игра. Децата слушаха историята на Пинокио, а след това се опитаха да влязат в неговата роля, като говореха измислици и изведнъж носът им „порасна”. Хлапетата се забавляваха, но и стигнаха да извода, че да си с дълъг нос не е никак приятно, а и лъжите водят да истински бъркотии. 

Духова музика и Дунавско хоро откриват ХІІІ краеведска конференция в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

С Дунавско хоро ще бъде открита ХІІІ регионална краеведска конференция „Духовата музика - ХХ век - емблемата на Северозападна България”. Организатори на форума са Регионално управление на образованието – Враца и Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.

Официалният старт ще бъде на 24 ноември /четвъртък/ от 10 ч. пред Народно читалище „Развитие 1869” – Враца. От там ще тръгне дефиле до сградата на библиотеката, където под съпровода на Духовия оркестър при НЧ „Развитие 1869“ ще звучи Дунавско хоро. Конференцията ще продължи в Обща читалня на Регионалната библиотека.

Във форума ще се включат изследователи от целия врачански регион. За първи път ще участват и представители на Община Монтана и културните институции в Монтана и Видин.  

Първокласници на гости в Седмицата на Пинокио

Първокласници от СУ „Васил Кънчов” гостуваха на Детски отдел в Регионална библиотека „Христо Ботев” в Седмицата на Пинокио. Децата слушаха приказката за приключенията на дървеното човече и се опитаха да влязат в неговата роля, като казваха измислици. Накрая носът им „порасна” и малките читатели си обещаха никога да не крият истината.   

Седмица на Пинокио в Детски отдел

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца организира Седмица на Пинокио в Детски отдел и филиала в ж.к. „Дъбника”. В дните от 21 до 25 ноември ще четем приказката за героя на Карло Колоди и на разположение на малките читатели ще бъдат книгите за приключенията на дървеното човече. За всеки посетител на Детски отдел и филиала ще има изненада.

Инициативата е във връзка с 190 години от рождението на италианския писател и автор на „Приключенията на Пинокио” Карло Колоди.  

Четвъртокласници учиха за Елин Пелин в библиотеката
Във филиала на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца в ж.к. „Дъбника” учениците от IV „а” клас на СУ „Н. Войводов” се запознаха с творчеството за деца на класика на българската литература Елин Пелин. Класната ръководителка Анелия Илиева представи презентация за живота и неговото творчество, след това учениците четоха верижно няколко приказки на писателя.
Стартира второто издание на „Читател на годината”

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца се включва във второто издание на националната инициатива „Читател на годината”.  Кампанията се организира от зам.-председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел заедно със Столична библиотека и подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация.

Целта на конкурса е да насърчи четенето сред всички възрасти и така да допринесе за изграждането на читателски навици.

По регламент, Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца ще излъчи измежду своите читатели носител на отличието „Читател на годината 2016” на базата на най-голям брой заети книги през тази година. Наградата отново ще бъде посещение на Европейския парламент в Брюксел за всички отличени с приза.

Библиотеките не са просто хранилище, а формират знания и култура, разпространяват ценности и улесняват междукултурния диалог.

Държавите от ЕС са си поставили за цел до 2020 г. делът на гражданите, имащи затруднения с четенето, да бъде намален от 20% на по-малко от 15%. Липсата на основни умения за четене и писане излага гражданите на риск от социално изключване, затруднява ги при намирането на работа, понижава жизнения им стандарт. Стремежът е този конкурс да допринесе за реализирането на идеята за учене през целия живот.

Над 2 500 посещения са регистрирани в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца в Дните на отворените врати

Общо 2 578 посещения са регистрирани в Регионална библиотека „Христо Ботев” – град Враца в Дните на отворените врати, посветени на Деня на народните будители - 1 ноември. Инициативата се проведе от 28 октомври до 10 ноември и включваше образователни игри, разходка в отделите на библиотеката и едногодишен читателски абонамент.

Посещенията в централната сграда на библиотеката през 10-те дни бяха 2 253, а във филиала – 325.

За периода са направени 1 179 нови читателски карти – 646 в Заемна за дома, 456 в Детски отдел и 77 във филиала в ж.к. „Дъбника”.

В образователните игри и разходките в библиотеката се включиха 832-ма ученика, които направиха колективни посещения в Дните на отворените врати,

В инициативата участваха деца от началните училища „Иванчо Младенов”, „Св. Софроний Врачански”, „Иван Вазов”, основно училище „Васил Левски”, средните „Козма Тричков”, „Васил Кънчов” и „Никола Войводов” и спортно училище „Св. Климент Охридски”. Открити уроци се проведоха и в детските градини „Зора” и „Знаме на мира”. 

Пусни книги на "свобода"

Няма нищо по-тъжно от книга, която стои на рафта без да се чете. Затова, ако притежавате много произведения, до които никога повече няма да се докоснете, може да ги „пуснете на свобода” в къщичката за размяна на книги във Враца. Тя се намира в градинката зад паметника на Христо Ботев и се радва на огромен интерес от любителите на писаното слово.

Споделете с тях удоволствието от четенето.

Когато взимате книга от къщичката не забравяйте да я регистрирате в сайта bookcrossing.com и след това да я върнете, за да може да достигне до максимален брой читатели. 

Обособената буккросинг зона се координира от Регионална библиотека и периодично се захранва с книги, дарени от издателства, институции и граждани. Инициативата стартира на 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

Какво е буккросинг?

Буккросингът представлява поставяне на книги на определени за целта места и проследяване на техните пътешествия. Осъществява се чрез сайта  bookcrossing.com, където книгите се регистрират.  От нашата буккросинг зона  всеки гражданин може да заеме свободна книга и да я регистрира в сайта http://www.bookcrossing.com , като въведе BCID номера, който се намира в книгата. Веки читател  може да остави кратка бележка в нейния дневник, за да знаят другите какво се е случило с нея. След прочитането, отново я “пускаме на свобода”, за да продължи своето пътешествие и да намери своя нов читател.

Буккросингът съчетава любовта към книгите и четенето с елементи на игра и забавление, както и силен емоционален заряд, който носи впускането в това приключение и възможността за сближаване и създаване на връзки между хората. Идеята възниква през 2001 г. в САЩ, а към днешна дата над 1 милион буккросъри са регистрирали повече от 10 милиона книги, пътуващи из 132 страни.

Честит празник, врачани!

ВРАЦА

Обичам най-живописния град. Тук аз живея.

Подпират небето остри скали,

а в равнината едри жита се люлеят –

в зърната им хлябът ми топъл дъхти.

 

От Балкана ме гледа белият конник –

разказва за сабя, байрак и куршум.

Пред Враца на колене сълза аз отронвам

за Ботев и герои, дали и сърце, и ум.

 

В неделите от хълма над моя град – от Калето,

призивно звучи ехо от бойна тръба,

която отброява ритмите на сърцето.

И дишам аз ведро свещената свобода.

 

Виктория Иванова

Започна първото обучение по проект „Смарт-Либ”

От днес в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца започна първото обучение по проект „Смарт-Либ” – Комуникационен център в библиотеката. Първият ден от курса продължи в рамките на час и половина, а десетте потребители получиха основни познания за компютърните системи. Те се обучават през следващите три седмици, а срещите ще бъдат в понеделник и сряда. През следващите часове ще им бъдат представени основните характеристики на мобилните устройства и приложения – смартфон, таблет и четец за електронни книги.

От днес стартира и записването за второто обучение, което започва на 5 декември. Желаещите могат да се запишат на телефон:  0879 548 916 или на място в Регионална библиотека до 2 декември 2016 година, включително.                             

Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки-България" в рамките на конкурс „Библиотеката - активен участник в обществения живот", в изпълнение на договор РД11-00-115/24.06.2016 г. с Министерство на културата.

Най-четените книги през месец октомври
На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец октомври. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

„Голямото пробуждане” с академик проф. д-р Веселин Борисов

Професори, медици, културни дейци и общественици изпълниха читалнята на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца в четвъртък вечерта. Причината за големия интерес на академичната общност беше срещата с уважавания медик и творец Веселин Борисов. Директорът на библиотеката Силвия Врачовска откри творческата вечер, а представянето на академика професор д-р Борисов и последните му две книги „Съмнението – разкъсай веригите“ и „Откровения срещу съмнения“ направи библиотекарят Владислава Иванчева.

Веселин Борисов е доктор на медицинските науки, професор по социална медицина и здравен мениджмънт. Носител на почетното звание „Академик” на Българската академия на науките и изкуствата и водещ преподавател във Факултета по обществено здраве - София. Президент е на Балканската асоциация по философия и история на медицината и председател на борда на болница „Света Петка” - Видин. Научен ръководител е на 16 докторанти. Въвежда в България университетското обучение по Здравен мениджмънт и здравна политология. Основател и главен редактор на списанията „Здравна политика и мениджмънт” и „Медицински меридиани”. Почетен лектор на Университета в Лийдс, Великобритания. Носител на академичната награда „Панацея”. Почетен гражданин на град Белоградчик. Автор е на много научни статии, експертни анализи и на 42 книги, от които 36 в областта на социалната медицина и стратегически здравен мениджмънт и 6 с поезия и есета. След седемте му издадени досега художествени книги, последните две се определят като квинт-есенцията на творческите му вълнения, философски прозрения и житейски обобщения, резултат от съчетанието на неспокойна гражданска съвест, висока начетеност, безспорен интелект и нестандартна мисъл. Извън науката негови хобита са поезия, джаз, импресии, фотография.

Медикът прикова вниманието на гостите със специално направени импресии за родния му Северозападен край и Враца. Студентите от курса по „Трудотерапия” към врачанския филиала на Медицински университет - София му благодариха за ценните знания и житейски уроци, които им дава. Уважението си засвидетелстваха и с ръчно изработен подарък. Поздрав към професор Борисов отправи и д-р Григор Томов.

Творческата вечер се проведе в рамките на кампанията Дни на отворените врати, инициирана по повод Деня на народните будители. 

Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца получи дарения

Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца получи дарение по случай Деня на народните будители. Книгите, с които ще бъде обогатен фонда на културната институция са издания на съвременни български автори.

В навечерието на светлия български празник ИК „Труд и право” дари на библиотеката най-новите издания в сферата на данъчното и трудовото законодателство в Република България. Това е поредният дарителски жест на издателството. 

Образователна игра „Познай родното място на будителя“

Близо 200 деца се включиха в играта „Познай родното място на будителя”, която се провежда по повод 1 ноември. Инициативите продължават до 10 ноември и са насочени главно към началния и основен курс на обучение.

Ден след празника Детския отдел на библиотеката посетиха 180 деца от НУ „Иванчо Младенов” от І, ІІ и ІV клас. Те гледаха кратък филм за будителите, след което отговаряха на въпроси задавани от библиотекарите. Първата задача на учениците беше да разпознаят образите на показаните велики българи, да познаят родните им места и да свържат великите имена с произведенията им, оставили траен отпечатък върху българската история. За отличното си представяне класовете получиха постери и читателски карти.

За участие в игрите може да направите заявки на място или на тел.: 0879 548 916 

„… като светулки – 
хората дейни 
Въ мрака светеха
и роба отъ тъмната пропасть
съ просвета спасихъ."

 

1 ноември е Ден на народните будители, празник, на който още веднъж си припомняме, че без култура и книжовност, без четене и изкуство, нито един народ не може да съществува.
За Вас избрахме откъс от стихотворението „Светулки въ мрака” на Димитър Бучински, издадено през 1943 г. в едноименната стихосбирка във Враца. 
Честит празник!

 

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg