библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ДЕКЕМВРИ 2018

„Ритуалът” на Радко Пенев завладя читателите във Враца

Над 50 почитатели на съвременните български романи присъстваха на представянето на книгата „Ритуалът” на Радко Пенев. Те изпълниха общата читалня на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, за да се срещнат с писателя, който се радва на голяма популярност броени месеци след издаването на първия му роман.

Авторът от Бургас, който е морски офицер, дойде специално, за да се срещне с читателите си във Враца. Вечерта откри директорът на библиотеката Силвия Врачовска, която представи автора и разказа за сюжета на книгата. След това Радко Пенев обясни, че написването на книгата му е отнело 3 години, разказа как ръкописът на „Ритуалът” е достигнал до издателството и за успеха, който е постигнал само за кратко време. След това микрофона взеха младите писатели от литературния клуб към СУ „Христо Ботев” – Враца и зададоха няколко въпроса на Пенев, а гостите на събитието последваха примера му. Сред тях бяха врачански общественици, културни дейци и почитатели на писаното слово. Авторът беше категоричен, че няма да има продължение на „Ритуалът”, защото е с ясен финал, но вече е започнал да работи по следващ проект. Враца е третият град, в които Пенев представя романа си след родния му Бургас и София. Освен да се срещне с читателите писателят успя да разгледа и забележителностите на града под Околчица, тъй като пристига в Северозапада за първи път.

Магията на буквите

Деца от подготвителната група на ДГ „Детски свят” – Враца се включиха в есенните игри, организирани в Детски отдел на Регионалната библиотека „Христо Ботев” – Враца. Възпитаниците на градината бяха на възраст между 5 и 6 години и се впуснаха в поредното приключение с образователните активни карти. Те успяха да намерят буквите скрити в картинките и след това казваха думи с откритите звукове. Последната игра предизвика най-голям интерес сред децата, които „съживиха” буквите от азбуката.

Група „Мики Маус” гостува на библиотеката

Възпитаниците на група „Мики Маус” от ДГ „Брезичка” във Враца гостуваха на Детски отдел в Регионална библиотека „Христо Ботев”. Децата слушаха приказката за „Житената питка”, пяха песничката заедно с библиотекарите и лесно откриха главните герои. След това малката Никол разказа любимата си приказка „Косе Босе”, а всички деца заедно изпяха песен за есента. 

По повод Дните на отворените врати посветени на 1 ноември малките читатели подариха на библиотеката три книги с приказки. 

Започнаха Дните на отворените врати в библиотеката

Третокласници от НУ „Иванчо Младенов” гостуваха в Регионалната библиотека „Христо Ботев” – град Враца в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември. Учениците бяха и първите посетители на Детски отдел по време на кампанията Дни на отворените врати, организирана от библиотеката в дните от 28 октомври до 10 ноември.

Третокласниците имаха възможността да се запознаят с най-значимите дела на народните будители с помощта на филм. Те научиха за свещените книги написани от Паисий Хилендарски,  Софроний Врачански, Петър Берон, великите дела на солунските братя Кирил и Методий, както и най-значимите постъпки за опазването на българщината на просветилите и революционери.

Като подарък учениците получиха постер с народните будители.

Дните на отворените врати продължават с игра „Да открием родното място на будителя”, която ще се провежда в Детски отдел в Регионалната библиотека и „Опиши образа на будителя” в филиала в ж.к. „Дъбника”.

За заявки на място или на тел.: 0879 548 916 

Областно състезание „1000 причини да се гордеем, че сме БЪЛГАРИ”

Отборите на СУ „Васил Кънчов” – град Враца и ОУ „Никола Йонков  Вапцаров” – село Селановци, община Оряхово си поделиха първото място в Областното състезание за учениците от 5-8 клас, на тема „1000 причини да се гордеем, че сме БЪЛГАРИ”, посветено на Първи ноември - Ден на народните будители.

Надпреварата са проведе за седма поредна година по инициатива на Регионално управление по образованието - Враца и Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца в навечерието на светлия български празник.

Участие в състезанието взеха 4 отбора с по трима състезатели от СУ „Васил Кънчов” – град Враца, ОУ „Н. Й. Вапцаров” – село Селановци, община Оряхово, ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – село Девене, община Враца и ОУ „Христо Ботев” – село Баница, община Враца.

Всеки един от участниците се изяви в един от трите кръга - „1000 причини да се гордеем, че сме БЪЛГАРИ”, „1000 причини да се гордеем, че сме българи от Враца и Врачанско” и „Моята лична причина да се гордея, че съм БЪЛГАРИН” - есе с изразена лична позиция.

Жури в състав: експертите в РУО – Враца госпожа Румяна Цветкова и госпожа Петя Николаева и Държавен архив – Враца госпожа Весела Пелова дадоха най-високи оценки на участниците от СУ „Васил Кънчов” и ОУ „Никола Йонков Вапцаров” – село Селановци. Те получиха максимален резултат от 18 точки. След тях се нареди отборът на ОУ „Христо Ботев” – село Баница със 17 точки и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – Девене с  16 точки.

Всички участници получиха енциклопедии от РБ „Христо Ботев” – Враца и грамоти от РУО – Враца. Наградите връчи директор „Дирекция образование, здравеопазване и социални дейности” в Община Враца госпожа Маринела Петрова.

Областното състезание беше и първата проява инициирана в Дните на отворените врати в Регионална библиотека „Христо Ботев”, посветени на 1 ноември.
Ученици докоснаха 100-годишни носии в библиотеката във Враца

Основните елементи на народната носия, тайните на шевиците и магичното значение на цветовете и материите, които са избирали врачанските моми за традиционните си облекла, бяха само част от любопитните факти, които научиха учениците от СУ „Козма Тричков” при демонстрация в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца. Демонстрацията се провежда с експонати от фонда на Регионален исторически музей – Враца. В рамките на един учебен час петокласниците с учител Лала Банева се запознаха с облеклото на българката. „Мистиката на народната носия” първата от поредицата срещи с ученици „В света на народното художествено изкуство”, която се провежда от библиотекаря Владислава Иванчева и етнографа към Регионален исторически музей - Силвия Гарванска.

Демонстрацията започна с представяне на основните елементи на характерните за Северозападна България женски костюми - еднопрестилчен и двупрестилчен, състоящи се от: риза, престилка, вълненик, колан с пафти, сукман, чорапи и продължи с традиционната прическа на момата и забраждането на омъжената жена.

Етнографът подробно разказа какво означават цветовете, шевиците, фигурите и бродериите по края на яката, ръкавите и престилката. Не пропусна да обясни и значението и на елементите, които пазят момите от болести и лоши очи.

Демонстрациите от поредицата „В света на народното художествено изкуство”, ще се провеждат с ученици от начален и основен курс на обучение след предварително записване в отдел „Изкуство” или на телефон: 0879 548916.

Есенните игри в библиотеката продължават

Тази понеделник гости на Регионалната библиотека „Христо Ботев” – Враца бяха възпитаниците на ІV група „Чип и Дейл” от детска градина „Европейчета”. Малките умници успяха да се справят с всички задачи, които им бяха подготвили библиотекарите от Детски отдел в рамките на есенни игри „Магията на буквите”. 6-годишните момичета и момчета влязоха за първи път в „Стаята на приказките” и се впуснаха в забавните приключения. С помощта на активни карти откриха буквите на българската азбука и назоваха  думи със звуковете им. След това помогнаха на буквите да „оживеят”, като ги „изписаха” с тяло. Накрая децата изпяха песен за есента и благодариха на библиотекарите за забавните игри.

Активните карти, с които се осъществяват есенните игри, са повече от 200 и разкриват знания за света и буквите. В тях има много загадки свързани с професиите, училището, часовника, природата и много други. С тези образователни игри, децата научават буквите по лесен и интересен начин и са предназначени основно за деца от 4 до 7 години. Въпреки това в игрите могат да се включат и по-малки деца.

Есенните игри „Магията на буквите” ще се провеждат всеки понеделник.

*Инициативата е безплатна.

*Игрите са подходящи за деца до 7 години.

За записване телефон: 0879 548 907

РБ „Христо Ботев” - Враца стартира проект „Смарт-Либ”

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца започва работа по проект „Смарт-Либ” – Комуникационен център в библиотеката. Партньорските организации по проекта са библиотека при НЧ „Просвета-1915” – град Мизия и НЧ „Развитие 1892” – град Бяла Слатина.

Основната цел на разработката е създаване на мобилен комуникационен център за обучение на потребители за работа с мобилни устройства и приложения.

Специфичните цели са: да се повиши компетентността на 24 библиотечни служители за работа с мобилни устройства и приложения с цел формиране на умения и оказване на помощ и съдействие на потребителите; да бъдат обучени част от хора във възрастова група над 55 г. в умения за работа с мобилни устройства и приложения; да се утвърди ролята на Регионалната библиотека като водещ методичен център за другите библиотеки на територията на област Враца.

Целевата група ще бъдат потребители на възраст над 55 години. В резултат на проекта ще бъдат обучени 80 потребители – 40 от Враца, разделени на 4 групи по 10 човека, по 20 потребители градовете Бяла Слатина и Мизия, разделени на по 2 групи по 10 човека.     

В рамките на проекта ще бъде изграден мобилен комуникационен център. По време на обученията ще е позициониран в Обща читалня на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, а след това ще бъде на разположение на целевата група и ще представлява щанд с таблет, смартфон и четец за електронни книги.

Обученията ще бъдат заснемани и монтирани в 3 видео урока „Златни умения“. Създадените три продукта ще бъдат записани на DVD носители и ще бъдат разпространени до десетте библиотеки в общинските центрове в област Враца. Като последна дейност се предвижда създаване на видеофилм „Моят Смарт-Либ”, който ще проследи процеса на обучение на един потребител и ще се покаже начина, по който се променя живота му след неговото обучение за работа с мобилни устройства и приложения.

Продължителността на проекта е от септември 2016 година до април 2017 година. Общият бюджет е 4 811 лева.     

Обученията за потребители ще започнат на 7 ноември 2016 година. Желаещите да се включат в обучението, могат да се запишат на телефон:  0879 548 916 или на място в Регионална библиотека до 4 ноември 2016 година, включително.                              

Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки-България" в рамките на конкурс „Библиотеката - активен участник в обществения живот", в изпълнение на договор РД11-00-115/24.06.2016 г. с Министерство на културата.

 

Петокласници учиха в библиотеката

Петокласници от СУ „Васил Кънчов” - Враца, с учител Миглена Стоянова, се впуснаха в географско пътешествие посветено на Христофор Колумб. Инициативата „Откриватели - играй и се учи” е организирана от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца и е част от кампанията „Час в библиотеката”.

Откритият урок започна с представяне на великите мореплаватели и техните значими географски открития. Библиотекарите от Обща читалня бяха подготвили и забавна игра за учениците. След като чуха от съучениците си кратките презентации за видните личности, трябваше да отговорят на 8 въпроса. Отговорите пък попълваха в кръстословица. Ученици показаха завидни знания и не се затрудниха с нито една от загадките. 

Национална седмица на четенето
Ученици от третите класове на НУ „Иванчо Младенов” във Враца четоха българската народна приказка „Лошата дума”. Инициативата беше организирана от Регионална библиотека „Христо Ботев” във Враца по повод обявената от Министерството на образованието и науката Национална седмица на четенето. Четирите класа гостуваха на Детски отдел и успяха да си припомнят поуката от приказката. Учениците бяха подготвили и специални подаръци за библиотеката. Децата дариха 21 книги за фонда на Детския отдел. Сред заглавията, които учениците донесоха са любимите им истории за приключенията на „Пипи дългото чорапче”, „Емил от Льонеберя”, „Аладин”, „Том Сойер”, „Малкият принц”, „Питър Пан”, „Пинокио” и голяма поредица от български народни приказки.
В началото на Националната седмица директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца прочете приказката „Лошата дума” на децата от ІІІ и ІV група на ДГ „Слънце”. Малките слушатели успяха да извадят поуката от приказката и поздравиха госта си с песни и стихотворения за есента и направиха оригинален подарък за „Стая на приказките” в Детски отдел.
Есенни игри в библиотеката

Буквите от българската азбука „оживяха“ в „Стая на приказките” в Детски отдел на Регионална библиотека „Христо Ботев” във Враца. На гости ни бяха децата от IV група „Усмивка” на ДГ „Единство, Творчество, Красота”. Те се впуснаха в есенните игри „Магията на буквите. Хлапетата се разделиха на 3 отбора и лесно се справиха със задачите да открият букви, скрити в активните карти и да назоват думи, които започват с тях. Най-забавен за децата се оказа третият кръг – да направят букви с помощта на ръцете си. 6-годишните момичета и момчета проявиха креативност и „изписаха” с тяло почти всички букви от азбуката.

Активните карти, с които се осъществяват есенните игри, са повече от 200 и разкриват знания за света и буквите. В тях има много загадки свързани с професиите, училището, часовника, природата и много други. С тези образователни игри, децата научават буквите по лесен и интересен начин и са предназначени основно за деца от 4 до 7 години. Въпреки това в игрите могат да се включат и по-малки деца.

Есенните игри „Магията на буквите” ще се провеждат всеки понеделник.

*Инициативата е безплатна.

*Игрите са подходящи за деца до 7 години.

За записване телефон: 0879 548 907

Включете се в „Читателска щафета” с Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

Всички любители на книгите, забавните приключения и приказния свят на писаното слово могат да се включат в „Читателска щафета 5: Патилански приключения” и да спечелят колекционерски значки. Условието е да прочетат поне 3 книги от поредиците: Малкия НиколаУжасния ХенриМакси, Майлс и Найлс и да изпратят форма за участие до 7 януари 2017 г.

Книгите могат да бъдат заети от Детски отдел на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, а библиотечните специалисти с удоволствие ще помогнат на всеки участник в щафетата с попълването на формата за участие и изпращането й по пощата.

Стартът на националната кампания за насърчаване на четенето е даден на 26 септември от фондация „Детски книги“.

Специално внимание е обърнато на начинаещите читатели от 6 до 8 години включително, които не могат да се справят с по-обемните книги – за тях организаторите са предложили книжките от поредицата „Малкият Николà за най-малките”, като така се стремят да дадат равен шанс на неуверените читатели да си спечелят колекционерски значки.

Организаторите са предвидили 500 специални колекционерски значки за първите 500 от най-запалените читатели - патиланци.

Всички деца, изпратили форми за участие, ще се включат в томбола за големите награди - 2 таблета и 3 комплекта с книги.

За повече информация за правилата на кампанията, включените заглавия, формата за участие, както и предстоящите съпътстващи конкурси и литературни клубове, можете да следите специалния сайт на “Читателска щафета 5: Патилански приключения” (shtafeta.detskiknigi.com). 

 

За повече информация: Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, Детски отдел  телефон: 0879548910, 0879548907 и на е-mail: detski_otdel1980@abv.bg

Шестокласници рисуваха по легендата „Мислен камък”

Шестокласници от профилираната езикова гимназия „Йоан Екзарх" във Враца гостуваха на Регионална библиотека „Христо Ботев" - Враца. Децата от VІ „а" и VІ „б" клас прочетоха легендата от българска народна митология „Мислен камък". С помощта на преподавателя си госпожа Гергана Таскова и библиотечните специалисти, те успяха да изразят в рисунки Белоградчишките скали, описани в легендата по изключително живописен начин.

Инициативата се провежда по повод обявената от Министерството на образованието и науката Национална седмица на четенето в изпълнение на  Плана за действие към Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020 г.).

„Стая на приказките” стана на една година

Със стартирането на есенни игри Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца отпразнува първия рожден ден на „Стая на приказките” в Детски отдел. Гости на инициативата бяха възпитаниците на групите „Пинокио” и „Слънчице” в ДГ „Дъга”. Те бяха подготвили песни и стихчета, с които поздравиха библиотекарите и всички гости. След това децата се впуснаха в есенните игри. Малчуганите впечатлиха присъстващите със знания, като с лекота решиха всички загадки, подготвени от библиотекарите. С помощта на интерактивни карти откриваха скритите букви, които бяха маскирани като животни, фигури, природни елементи или разпръснати в картината.

Активните карти, с които ще се осъществяват есенните игри, са повече от 200 и разкриват знания за света и буквите. В тях има много загадки свързани с професиите, училището, часовника, природата и много други. С тези образователни игри, децата научават буквите по лесен и интересен начин и са предназначени основно за деца от 4 до 7 години. Въпреки това в игрите могат да се включат и по-малки деца.

Есенните игри „Магията на буквите” ще се провеждат всеки понеделник. 

*Инициативата е безплатна.

*Игрите са подходящи за деца до 7 години.

За записване телефон: 0879 548 907

 

Очакваме Ви!

Най-четените книги през месец септември

На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец септември. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

„Магията на буквите"

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца стартира есенни игри „Магията на буквите”. Първото приключение започва на 10 октомври /понеделник/ от 10.30 ч. в Детски отдел.
Инициативата се организира във връзка с една година от откриването на „Стая на приказките”.
Първите участници в есенните игри са децата от ДГ „Дъга” във Враца. Те ще се впуснат в „Магията на буквите” с помощта на интерактивни игри.

*Инициативата е безплатна.

*Игрите са подходящи за деца до 7 години.

За записване телефон:0879 548 907

Очакваме Ви!

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg