библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ДЕКЕМВРИ 2018

От Искър до Огоста

Регионална библиотека посвещава Деня на краеведа тази година на 90 години от рождението на Богдан Николов и 100 години от рождението на Иван Митев.  Библиотеката показва част от дарение, направено лично от Богдан Николов преди четвърт век - над 100 документа, от които 67 авторски книги, всяка надписана и с автограф. Изложените от тях представят творческите търсения на историка в областта на краезнанието : поселищни проучвания на села и градове от целия Врачански регион, топонимия, предания и легенди в сборници и поредици от научно-популярни статии в местния периодичен печат.  Ръкописи и фотографии – част от архива на читалището в Пудрия и личния архив на наследниците на Иван Митев показват богатата дейност в областта на краезнанието на дългогодишният учител и директор на училището, ревностен събирач на исторически, етнографски и фолклорни материали от Ботунския край. Изложбата е подредена така, че посетителят  може да разлисти и зачете всеки един от експонатите, каквато е и целта на организаторите.

Честит първи учебен ден!
По случай 15 септември обявихме, че всеки ученик, който ни посети в първия учебен ден на новата учебна година ще получи подарък - едногодишен абонамент за ползване на всички отдели и ресурси на библиотеката. Над 50 ученици ни посетиха и получиха своите читателски карти, а ние пожелаваме на всички наши приятели - ученици, учители и родители успешна учебна година!

Лято с библиотеката

Отмина още едно вълнуващо лято с Вашата библиотека. За поредна година Регионална библиотека „Христо Ботев” подготвя програма за работа с малките си читатели през ваканционните месеци. Този път създадохме три изключително успешни инициативи – „Пътешествие в библиотеката“  - игра за деца над 7 години от типа „откриване на съкровища”. По зададени признаци, послания и чрез загадки деца търсиха книги и откъси от тях в отделите и каталога. По този начин те придобиха  знания и умения за търсене и ориентиране в „дома на книгите”. „Приказни пътечки” – играта, която подарихме на нашите най-малки читатели. Изобретихме пъзел с приказни герои под формата „игра на дама”. Подбрахме най-популярните детски герои от любимите книжки  - Мечо пух, Малкият принц, Снежанка, Трите прасенца и др. С всички, които обичат приказките, детските книжки и все още им се играе с кукли, поиграхме в Работилницата за кукли и детски игри, драматизации и мечти  „Приключенията на Мечо Пух и Йори”. Този тип занимания предразполагат децата да бъдат активни в четенето и да общуват помежду си.
В периода от 30 юни до 1 септември в организираните от библиотеката 67 инициативи участваха 1015 деца.
За Регионална библиотека работата с деца винаги е във фокуса на вниманието, а през последните 6 години тя е основен приоритет. Ние провеждаме целенасочена политика, включваща различни форми с цел разширяване на кръга от четящи деца и преодоляване на негативните тенденции за отлив от книги и четене.
Благодарим на всички участници, че заедно направихме лятото вълнуващо и незабравимо. Пожелаваме успешна учебна година на учениците, а ние и новите книжки пълни с чудни вълшебства Ви очакваме във Вашата библиотека – Регионална библиотека – Враца. 

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg