библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ДЕКЕМВРИ 2018

Регионална библиотека даде старт на „Лято в библиотеката”

С драматизация, музикален етюд и игра на „приказна дама” започна „Лято в библиотеката`2016”  - традиционни ваканционни занимания на Регионална библиотека  „Христо Ботев” – Враца. Специални гости бяха децата от ЦДГ „Дъга” и много приятели на библиотеката, които първи тръгнаха по приказната пътечка към вълшебния кът с книжки и забавления. Под веселата шатра ги очакваха любимите приказни герои.
Очакваме Ви всеки:

Понеделник - Прожекция на детски филми от фонда на отдел „Изкуство“
Място: Детски отдел и филиал в ж.к. „Дъбника“

Вторник - „Пътешествие в библиотеката” - По зададени признаци, послания и чрез загадки деца ще търсят книги в отделите и каталога на библиотеката. По този начин децата ще придобият знания и умения за търсене и ориентиране в библиотеката.
Място: Регионална библиотека

Сряда - „Приключенията на Мечо Пух и Йори” - Работилница за кукли и детски игри, драматизации и детски мечти. 
Място: Градинката зад паметника на Христо Ботев

Четвъртък - „Приказни пътечки” - Децата ще се забавляват заедно с Пинокио, Снежанка, Палечка и още много приказни приятели. Предизвикателството включва: лабиринти и откриване на прилики и разлики.
Място: Градинката зад паметника на Христо Ботев

Петък - „Откриване на знание” - Занимания с образователна игра „Букварино”.
Място: Детски отдел и филиал в ж.к. „Дъбника“

*Начален час на всички събития - 10:30 часа 
*Период 30 юни - 1 септември 2016 година
*Инициативите са безплатни
*Инициативите в градинката са подходящи за деца от 2 до 10 години
*Инициативите в библиотеката са подходящи за деца от 7 до 16 години.
 

Ежедневно в Детски отдел и във филиала в ж.к. „Дъбника“, на разположение на малките читатели на библиотеката ще има осигурени занимателни материали за изработване на книгоразделители и за рисуване.

За записване: Централна сграда - ул. „Петропавловска“ № 43, Филиал в ж.к. „Дъбника“, улица "Славянска", Пощенски клон 5, етаж 2, телефон 0879 548 900, e-mail: libvratsa@libvratsa.org

Филиалната библиотека в ж.к. "Дъбника" постави начало на инициативата "Лято в библиотеката"

Днес, 30 юни 2016г., във филиала на Регионална библиотека „Хр.Ботев” бе открито „ЛЯТО В БИБЛИОТЕКАТА”. Децата бяха запознати с програмата  и заниманията  - прожекции на филми, арт-работилници и образователни игри, които ще се провеждат всяка седмица.  Участниците в инициативата днес се запознаха с правилата на играта „Букварино”, четоха приказки и додоха своите идеи за предстоящите арт-работилници.

     

Участие в национална среща на кръг "С децата"
От 24 до 26 юни, екип от библиотечни специалисти към Регионална библиотека "Христо Ботев" участва в Четвъртата среща „Кръг с децата”, организирана от Фондация „Америка за България”. 
„Кръг с децата” е неформална мрежа на организациите и музеите, които представят образователни и възпитателни програми за деца. Регионална библиотека "Христо Ботев" представи образователна програма "Роден край" и инициативата "Лято в библиотеката".http://sdecata.com/with_the_kids/
Национална инициатива „Чети с мен“

На 11 юни в град Враца за трети пореден път се проведе инициативата „Чети с мен”. Организатори бяха Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца и Народно  читалище „Развитие-1869”.
Начало на инициативата даде актрисата Капка Пеняшка, която в ролята на синята фея от "Пинокио" прочете откъс от любимото на децата произведение на Карло Колоди. Да споделят страстта си към четенето, като прочетат свои любими приказки и откъси от книги, се включиха  кметът на община Враца Калин Каменов, заместник – областният управител Ирина Иванова, директорът на НУ „Св. Софроний Врачански“ Антоанета Сиракова, видни граждани, общественици и доброволци към библиотеката.  
За най-малките читатели бе обособена зона с творческо ателие под надслов „Камъче си нарисувай“, в което малките почитатели на четенето имаха възможност да нарисуват красива цветна буквичка, герой или картина от любима приказка.
За възрастните беше подготвена игра – кръстословица. Екип от библиотеката четеше откъси от книги, а публиката трябваше да открие името или автора на произведението.
Организаторите благодарят на доброволците и на  всички четящи хора  за активното участие. 

Нови книги в Детски отдел
Национална инициатива „Чети с мен“

През 2014 година Президентът на Република България – господин Росен Плевнелиев постави началото на кампания за насърчаване на четенето и грамотността сред гражданите от всички възрасти с масово четене.
Инициативата се осъществява с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Министерство на културата, Асоциация „Българска книга“, Съюза на народните читалища, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондациите „Глобални библиотеки“ и „Детски книги“, както и на сайтовете „Аз чета“, „Книголандия“ и Love Theater.
Дългосрочните цели на кампанията са:

  • Да привлече общественото внимание върху сериозния проблем свързан с грамотността и четенето.
  • Да провокира обществен натиск върху институциите и политическите сили за целенасочени усилия за повишаване грамотността на българските граждани.
  • Да съдейства за създаването на позитивно отношение към четенето.
  • Да насърчи разширяване на инициативите, свързани с четенето, като представи добрите примери.
  • Да представи успешни практики на родители, учители, библиотекари, които са запалили любовта към четенето у децата.
  • Да подкрепи българската литература и българските автори.

По традиция от любимите си книги четат популярни личности – общественици, писатели, музиканти, артисти, художници.

Каним Ви да вземете участие в Инициативата в град Враца, която ще стартира на 11 юни 2016 година в 11.00 часа и ще се проведе в пространството между Община Враца и Читалище „Развитие 1869“.

Третото издание на „Чети с мен“ се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев“ и Народно читалище „Развитие 1869“ – град Враца.

Четете с нас!

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg