библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ДЕКЕМВРИ 2018

Истината е свята, свободата е мила - да се гордеем с Ботев!
За пета поредна година в Ботеви дни 2016, Регионална библиотека съвместно с Община Враца и Регионален инспекторат по образованието – Враца, организира Областно ученическо състезание "Истината е свята, свободата е мила - да се гордеем с Ботев!". 
В състезанието участие взеха шест отбора – ОУ "Христо Ботев”- с. Баница, община Враца, СОУ „Христо Ботев”- гр. Враца, община Враца, СОУ "Христо Ботев”- гр. Козлодуй, община Козлодуй, ОУ "Отец Паисий”- с. Софрониево, община Мизия, ОУ "Н. Й. Вапцаров”- с. Селановци, община Оряхово и СОУ ”Васил Воденичарски”- с. Хайредин, община Хайредин.
Състезанието бе в три кръга. В първия кръг за първа година участниците решаваха тест: "Христо Ботев - живот и дело".
Във втори кръг отборите редиха пъзели с паметниците по Ботевия път и разказваха за тяхната история.
В трети кръг, наречен "Жив е той, жив е", учениците трябваше да рецитират стихотворение от Христо Ботев или да представят свое лично творчество.
Участниците в състезанието бяха оценявани от жури в състав - Румяна Цветкова – старши експерт по обществени науки и гражданско образование, Петя Николаева – старши експерт по български език и литература в Регионален инспекторат по образованието и Калина Тодорова, завеждащ отдел "Краезнание” към Регионална библиотека "Христо Ботев". 
На първо място се класира отборът на СОУ ”Христо Ботев”- гр. Враца с ръководител Цветомила Димитрова. Второто място си поделиха учениците от ОУ "Отец Паисий”- с. Софрониево, община Мизия с ръководител Полина Пейчева и ОУ "Христо Ботев”- с. Баница, община Враца с ръководител Лилия Божинова. Третото място заеха отборите от СОУ ”Васил Воденичарски”- с. Хайредин, община Хайредин с ръководител Мариела Петрова и ОУ „Н. Й. Вапцаров”- с. Селановци, община Оряхово с ръководител Виктория Костадинова.
Всички участници в състезанието получиха награди и грамоти.
Веселите букви

На 26 май в Детски отдел на Регионална библиотека  се проведе познавателната игра-кръстословица с приказни герои „Веселите букви”. Децата от Ресурсен център слушаха и отгатваха приказки, запознаха се с любими приказни приятели, пяха с Мечо Пух и Йори и с много смях и забавления наредиха „веселите” буквички във  вълшебни думички. Заедно, с общи усилия те решиха кръстословицата и познаха магическата дума КНИГА. За награда получиха подаръци – пъстри книги с приказки,  закупени със средства, събрани по време на  благотворителна кампания, организирана от библиотеката.  

Пусни книга на свобода

На 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в 11.30 часа Регионална библиотека ще стартира инициативата „Пусни книга на свобода“. Първата къщичка за размяна на книги се намира в градинката зад паметника на Христо Ботев.
Кампанията се осъществява с подкрепата на Община Враца, а книгите са предоставени от издателство „Персей“, издателство „Вакон“ и читатели.  Обособената буккросинг зона ще се координира от Регионална библиотека и периодично ще се захранва с книги, дарени от издателства, институции и граждани.  Два пъти в седмицата библиотекари ще проверяват на място за нови книги, които ще регистрират на сайта.
Какво е буккросинг?
Буккросингът представлява поставяне на книги на определени за целта места и проследяване на техните пътешествия. Осъществява се чрез сайта  bookcrossing.com, където книгите се регистрират.  От нашата буккросинг зона  всеки гражданин може да заеме свободна книга и да я регистрира в сайта http://www.bookcrossing.com , като въведе BCID номера, който се намира в книгата. Веки читател  може да остави кратка бележка в нейния дневник, за да знаят другите какво се е случило с нея. След прочитането, отново я “пускаме на свобода”, за да продължи своето пътешествие и да намери своя нов читател.
Буккросингът съчетава любовта към книгите и четенето с елементи на игра и забавление, както и силен емоционален заряд, който носи впускането в това приключение и възможността за сближаване и създаване на връзки между хората. Идеята възниква през 2001 г. в САЩ, а към днешна дата над 1 милион буккросъри са регистрирали повече от 10 милиона книги, пътуващи из 132 страни.

Запознаване с информационните възможности на библиотеката
Студенти от Филиала на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ се запознаха с информационните възможности на Регионална библиотека „Христо Ботев”. Първокурсниците имаха възможността да използват електронните каталози на книгите, периодичните издания и краеведската картотека посредством интернет. Темата на работната среща бе: „Изготвяне на тематична библиографска справка”. Генади Богданов - библиотекар от Регионална библиотека „Христо Ботев” демонстрира техники на информационно търсене при работа с електронен библиотечен каталог. Студентите издирваха в електронните бази данни аналитичи описания на книги, статии и нетрадиционни източници на информация. Голям бе и интересът към Дигиталната библиотека на културната институция, съдържаща пълнотекстови издания, фотографии, пощенски картички, автентичен фолклор, книги, сборници, юбилейни листове и други документи свързани с живота и делото на Христо Ботев http://iportal.libvratsa.org
Гл. ас. д-р Мила Гълъбова от Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ изрази задоволство от добре свършената работа и пожела още бъдещи сътрудничества между културната институция и висшето учебно заведение.
Най-добра библиотека и най-добър библиотекар в област Враца за 2015 година

За втора поредна година Регионална библиотека „Христо Ботев” и Регионално дружество на ББИА – секция Враца обявиха конкурс  за „Най - добра библиотека в област Враца на 2015 г.” и „Най - добър библиотекар в област Враца на 2015 г.”. Наградите се връчват на Професионалния празник на библиотечните и информационни работници – 11 май.

Комисия в състав:

1. Ирина Иванова – Зам. Областен управител на Област Враца

2. Калина Николова – Регионална библиотека „Хр. Ботев”

3. Антоанета Георгиева – Регионално дружество на ББИА – Враца

4. Мария Димитрова – РЕКИЦ – Враца

се запозна с формулярите за номинация, придружаващите ги писма и снимкови материали за дейностите, инициативите и квалификацията на библиотечните специалисти.

Комисията определи за победители в конкурса:

„Най - добра библиотека в област Враца на 2015 г.” –  Библиотеката при НЧ „Храм-паметник Христо Ботев-1879”, гр. Козлодуй, обл. Враца.

Постижения на библиотеката през 2015 г.

· Ремонт на две помещения в библиотеката и откриване на нов, дългоочакван Детски отдел;

· Съдействие за издаване на две краеведски книги – „Козлодуй и Козлодуйския край от античността до Освобождението” и „От Искър до Огоста”;

· Инициативата „Подарявам ти книга”, реализирана в градския транспорт и централния парк на гр. Козлодуй;

· Работа с доброволци и дарения за комуната на Отец Иван в с. Якимово.

„Най - добър библиотекар в област Враца на 2015 г.” – Мария Любенова Божковска – библиотекар в НЧ „Фар 1930”, с. Паволче, общ. Враца.

Постижения на Мария Божковска през 2015 г.

· Лятна работа с деца, организирани в 7 модула, 39 събития, 61 участника и 13 доброволци;

· Потребителите на библиотеката са активни участници в Патриотичната програма на Община Враца

· 4 публикации и множество медийни изяви за популяризиране на дейностите;

· Водеща организация или асоцииран партньор в 9 проекта и програми, реализирани през годината. 

Списък номинирани  библиотеки и библиотекари за 2015 г.

„Най-добра библиотека в област Враца на 2015 г.”

1. Библиотека при НЧ „Пробуда 1926”, с. Згориград, общ. Враца

2. Библиотека при НЧ „Просвета-1925 -Мездра”, гр. Мездра, обл. Враца

„Най-добър библиотекар в област Враца на 2015 г.”

1. Димитрина Иванова Иванова – библиотекар в НЧ „Просвета-1925 -Мездра”, гр. Мездра

2. Павлина Самуилова Русева – библиотекар в НЧ „Просвета-1925- Мездра”, гр. Мездра

 

Многоцветна фиеста
Под мотото „Многоцветна фиеста” бяха съпроводени инициативите за отбелязване на 9 май – Деня на Европа във Враца. Организаторите на тазгодишното честване - Европейски информационен център „Европа Директно Враца” към ТПП и Областен информационен център-Враца в партньорство с Община Враца, Enterprise Europe Network Враца, Младежки дом, Ученически общински съвет, Регионална библиотека „Христо Ботев“ и Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство сътвориха забележителен спектакъл под звуците на музика, игри и много забавления. Регионална библиотека „Христо Ботев” имаше специален павилион- рисувалня „Барбарони“, в който стотици деца рисуваха и слушаха интересни истории за най-стария континент и наш общ дом - Европа.
Най-четените заглавия в Регионална библиотека "Христо Ботев" за месец април
Това са най-четените книги през месец април 2016 г. в отдел „Заемна за дома”. За да проверите какво още притежава библиотеката, можете да посетите нашия електронен каталог.
Национална библиотечна седмица 9-13 май 2016

Темата на настоящата застъпническа кампания на ББИА е „Библиотеката – място за всеки“. Тя ще протече с поредица събития в София и страната, които ще демонстрират ролята на библиотеките в живота на всички възрастови и социални групи в обществото; тяхната трансформация в унисон с новите потребности на обществото и как тази трансформация провокира иновативни архитектурни и пространствени решения за съвременната библиотека.

НБС 2016 се провежда с подкрепата  на Фондация „Америка за България“ и Фондация „Глобални библиотеки – България”. 

Съвременните обществени потребности ни задължават да преосмислим библиотечното пространство и да предприемем значителни промени във вътрешния дизайн. Наблюдава се ясно очертана тенденция – преминаване от пространство за фондове и оборудване към пространство за хора, общуване, творчество и иновации. Господстващият интериор на фиксирани зони за книги сега отстъпва място на гъвкави пространства, които могат да се използват за различни цели от различни групи хора в различно или по едно и също време. 

През последното десетилетие се утвърди моделът на четири застъпващи се пространства: пространство за вдъхновение, пространство за учене, пространство за срещи и пространство за творчество и създаване. Решенията за модерното преустройство не идват „отгоре“. Във вътрешното преструктуриране, художественото и функционалното оформление думата имат посетителите – това са ангажираните хора, които „притежават библиотеката“ и предлагат идеи и решения.  Този начин на гражданско участие във вземането на решения се оказва много важен фактор за развитието на библиотеката. Когато гражданите „притежават“ библиотеките си, те се превръщат в отзивчиво, гостоприемно и любимо място за всички – най-силната гаранция за устойчиво бъдеще на вековната институция, наречена „библиотека“. 

 

Основните ни цели по време на Националната библиотечна седмица са:

 

1. Да покажем трансформацията на библиотеките и демонстрираме новите им функции, които ги превръщат в третото място за всеки след дома, работата или учебните занятия.

 • Те осигуряват равен старт и равни права на всички, които имат потребност от техните услуги. 
 • Съвременните библиотеки са пространство за достъп до печатни и дигитални информационни ресурси, място за културни и образователни програми, творчество и общуване.
 • Те обучават в информационна грамотност, част от европейските дигитални умения.
 • Те предлагат разнообразни възможности за учене през целия живот.
 • Те работят системно за насърчаване на четенето и са сигурното място за нашите деца.
 • Те са място за ранно детско развитие.

2. Да дискутираме връзката между трансформацията на библиотечните функции и визията за интериора и архитектурата на библиотеките.

3. Да обсъдим с нашите читатели и партньори техните очаквания към вътрешното библиотечно пространство и свързаните с тях нови интериорни решения.

4. Да представим обобщените виждания на читатели и библиотекари пред управляващите ни власти.

5. Да настояваме за преустройство на съществуващите библиотечни пространства и строителство на нови сгради, където е необходимо. 

 

Основните ни послания към обществото, изпълнителната и законодателната власт са:

 • Библиотеката днес е място за всеки и за всички. Тя е не само пространство за книги, а за хора, общуване, творчество и вдъхновение.
 • Библиотеките са „дневната стая” на всяко селище, университет или училище, институция. 
 • Потребностите на обществото се променят и затова трансформацията на библиотеките е неизбежна.
 • Необходимо ни е целево финансиране за нови пространствени решения, адекватни на съвременните функции на библиотеките.
 • Належащо е строителство на нови, специално предназначени за библиотеки сгради. Да призовем кметовете на общини да последват примера на Варна!

 Събития на регионално равнище

 

11 май (сряда

10.00 часа - Семинар „Библиотеката – място за всеки”. (Програма)

9-13 май

Инициатива „Стани библиотекар за един ден“

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg