библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ДЕКЕМВРИ 2018

Десетки деца от Враца четоха книжки от „Пътуващото сандъче“

В последния ден на „Поход на книгите 2016” във филиала на Регионална библиотека „Христо Ботев” в ж.к. „Дъбника“ във Враца,  гостуваха децата от група „Звездица“ към ОДЗ „Зора”.  Те са последните маратонци, включили се в кампанията  за насърчаване на децата от Враца към четене. С голям интерес  малчуганите слушаха приказката „Болен здрав носи” и разгледаха книжките от „Пътуващото сандъче № 7”. С голяма емоция и настроение те пяха песнички за България и за предстоящия християнски празник Великден.
По време на „Маратона на четенето“, който се проведе от 2 до 23 април,  книжките от „Пътуващото сандъче”, съпътствани от различни събития, успяха да зарадват над 432 читатели и посетители на филиала на Регионална библиотека  „Христо Ботев” в ж.к. „Дъбника” във Враца. В инициативата за насърчаване на четенето се включиха десетки малчугани от детски заведения в града. 

Дарение от Сдружение за градски читални

 

На 23 април в Световния ден на книгата и авторското право, Регионална библиотека „Христо Ботев – Враца получи дарение от  Сдружение за градски читални.
Дарението съдържа над 150 заглавия от българска и чужда художествена литература.
Лично председателят на Сдружението – Александър Шпатов връчи дарението. Той бе специален гост на „Нощ в библиотеката“.  
Екипът на библиотеката благодари за благородния жест.

 

Нощ в библиотеката
Във вълнуващо и незабравимо за врачани събитие се превърна „Нощ в библиотеката“, организирана от Регионална библиотека „Христо Ботев“. 
Стотици читатели участваха в инциативите организирани за тях. 
Екипът на Регионална библиотека изказва специални благодарности на: Театрална група „ТЕМП“, Александър Шпатов, Ива Димитрова, Росен Найденов, Владимир Манолов, Иван Качурата, Емилия Гарванска, Зоя Пехльова, студенти от специалност „Трудотерапия" в МУ - София, Филиал Враца, ученици от Читателски клуб „Между редовете“, кино „Метропол", доброволци и съмишленици. 
Защото всичко се променя, когато четем!
„Шарена торбичка” – верижното четене на български народни приказки в библиотеката, този път събра ученици от Начално училище „Иван Вазов” – Враца. Приказното творчество на ненадминатия български разказвач Ангел Каралийчев се оказа любимо на децата. Ръководителите на малчуганите г-жа Младенка Георгиева и г-жа Светла Василева поздравиха библиотеката за прекрасните инициативи свързани с Маратона на четенето и Похода на книгите и пожелаха отново да демонстрират отлично и изразително четене със своите възпитаници.
На гости в библиотеката

Първокласниците от НУ „Иванчо Младенов” посетиха Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Малките ентусиасти се включиха в традиционния Маратон на четенето с верижни четения на български народни приказки. Походът на книгите предизвика у децата особено голям интерес. С огромно вълнение те ръкопляскаха след всички прочит на свой съученик, като по този начин изказваха благодарност, уважение и задоволство от чутото.

Мечо Пух и Йори на гости в Паволче

Любимите литературни герои зарадваха палавниците от детската градина и читалището с нова весела история. Калина и Момчил, в ролите на Пух и Йори се включиха в маратона на четеното и заедно с децата се смяха, танцуваха, четоха и търсеха „царят на приятелите”. От торбата с бабините вълшебства момиченца и момченца „извадиха” пролетно хоро и заиграха сред цветя и цъфнали клонки. С пожелания „До нови срещи с нови книжки!” завърши гостуването на приятелите от регионалната библиотека. „Колко е хубаво!” – каза Йори. „В царството на приятелството.” – добави Пух и се скри в книжката.

Маратон на четенето

Детската писателка Диана Петрова, която е автор на книгата „Мъдри приказки за деца и родители“, гостува в първия ден от Маратона на четенето, който стартира в Регионална библиотека „Христо Ботев“ във Враца. Младата авторка бе подготвила забавни игри за децата. В първия ден от откриването в инициативата се включиха деца от града, ЦДГ „Европейчета“ и ЦДГ „Слънце“. Чрез въпроси, които провокираха въображението на малките посетители и атрактивни отговори от тях, бе измислена интересна приказка. На откриването присъства и кметът на Община Враца г-н Калин Каменов, който прочете българската народна приказка „Неволята“.

„Бабини вълшебства” продължава

Шестокласниците от СОУ „Никола Войводов”  с ръководител Иванка Анастасова се закичиха с пролетна китка. Момичетата са поредните, които тази пролет надзърнаха в скрина на прабаба и развяха шарени вълненици, престилки и чорапи. Темата на нетрадиционния урок е изработване и украса на сватбен дар и чеиз преди 100 години. Тогава техните връстнички са сядали пред стана и са редили шарка след шарка, усвоявайки занаята от мама и кака. Днес момичетата успяха да се докоснат до хурката и вретеното и да измайсторят от вълна своя китка, учейки се от автентични модели и украси на тъкани. Инициативата е част от обучителната програма „Роден край” на регионалната библиотека и от Патриотичната програма, които представят културното и историческо наследство на Врачанския край по нетрадиционен начин. 

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg