библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ДЕКЕМВРИ 2018

Предстои да проведем заедно единадесетия Маратон на четенето от 2 до 23 април 2016 г. По традиция провеждаме националната кампания в партньорство с Асоциация „Българска книга“ и инициатива „Походът на книгата“. 
Приканваме Ви да се включите в организираните от библиотеката срещи, четения, премиери и драматизации, за да утвърдим отново библиотеките като значимо място за четене, общуване и срещи на общността.
Празник на водата във филиал Дъбника

Във филиала на Регионална библиотека „Хр. Ботев” се проведоха инициативи, посветени на Световния ден на водата 22 март: дискусия и представяне на ученическо есеистично творчество, арт работилница и изложба от детски рисунки на тема „Водата е живот” и фолклорна импресия за водата в традиционната народна култура с краеведи от библиотеката. В празника се включиха ученици от СОУ „Н.Войводов”- 4- те и 8- те класове, с ръководители Дафина Сарафовска, Петра Тодорова и Надя Белева. Темата предизвика интереса на учениците: четвъртокласниците нарисуваха своите послания, наредиха ги в изложба и с много емоция разказаха какво са изобразили. В дискусията се включиха със своите есета и младите любители на писаното слово. Антоанета Георгиева - зам. директор на библиотеката поздрави учениците и техните учители за старанието и раздаде награди на всички участници. Библиотечният специалист Соня Иванова и нейната помощничка подариха саморъчно направени цветя от креп хартия - символично за пролетта!

Бабини вълшебства

Третокласниците от НУ „Иванчо Младенов” с ръководител Соня Еленкова посрещнаха пролетта с весели наричания за благовестниците – пролетните цветя и птици. Децата „летяха” за среща с щъркелите и майсториха от природни материали „китки за момини плитки и юнашки калпаци”. От скрина на баба краеведът Калина Тодорова извади три стогодишни престилки с цветя, петли и пеперуди и още: преданията и песните за три баби – майсторки със златни ръце и една девойка с юнашко сърце. Инициативата е час от обучителната програма „Роден край” на регионалната библиотека и от Патриотичната програма, чрез които младите хора имат възможност  да се докоснат по интересен и занимателен начин до традициите и културното наследство на старите врачани.

Бинарен урок на тема "Виктор Юго и Иван Вазов"
Регионална библиотека „Христо Ботев” бе домакин на бинарен урок на тема „Виктор Юго и Иван Вазов”- влияние на френския романтизъм върху българската литература”. Инициативата е част от програмата на седмицата на франкофонията. 
Участие в двуезичния урок взеха ученици със засилено обучение по френски език от СОУ „Васил Кънчов“, които ни пренесоха в емоциналния свят на френската и българската литература. 
Децата демонстрираха завидни познания по френски език и успяха да отговорят на всички въпроси от викторината, свързана с живота и творчеството на Юго и Вазов. За всеки верен отговор учениците получаваха награда – традиционен френски еклер. Лакомството бе специално избрано заради своя произход.
„Благодаря на всички вас за желанието да учите и изследвате езика на дипломацията и любовта“, каза след края на урока председателят на врачанския клуб на франкофонията Емил Пеняшки. Той изрази надежда в бъдеще френският език да бъде по-широко застъпен в българските училища.
Врачанският край във войните

В библиотеката беше проведена познавателна краеведска разходка с ученици от СОУ „Никола Войводов” с ръководител Иванка Анастасова. Тя е поредната обща инициатива на младите краеведи, отдел „Краезнание” на Регионална библиотека и Държавен архив и е посветена на участието на Врачанския край във войните. Шестокласниците разгледаха оригинални фотографии на офицери и войници от Враца и региона и четоха откъси от паметните „З5 пехотен Врачански полк” на Васил Таслаков  и „36 пех. Козлодуйски полк във войните”. До края на тази учебна година са предвидени експедиции до емблематични за района природни и културно-исторически обекти, изложби и творчески работилници. Проявите са част от Патриотичната програма.

Справочник за кандидат-студенти в СУ "Св. Климент Охридски"

Уважаеми читатели, предлагаме на Вашето внимание новия „Справочник за  кандидат - студенти 2016/2017 г."  на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Надяваме се, че той ще Ви помогне да направите своя избор от специалности, предлагани в различните факултети на университета
В него още ще намерите и отговори на най-често задаваните въпроси от кандидат - студентите.  Освен това ще можете да се запознаете с условията за кандидатстване  и прием  за учебната 2016/2017 г., изпитни сесии, всичко за балообразуването и документи за класиране, както и график на кандидатстудентски изпити 2016/2017 г. 
Полезна за Вас ще бъде и информацията с методически указания за всеки  кандидатстудентски изпит.  Ще получите конкретни насоки и полезна информация за това какви са изискванията за подготовкакакто и примерни тестове и литература.
Справочникът можете да ползвате при нас в библиотеката - отдел  „Обща читалня”.

Да почетем с Баба Марта

С Баба Марта четоха, рецитираха и „хвърчаха” децата и техните учители и логопеди от Ресурсния център във Враца. Инициативата „Да почетем с Баба Марта” по повод Европейския ден на логопедията  се проведе в Регионална библиотека „Христо Ботев”.  В ролята на любимата баба се въплъти краеведът Калина Тодорова, която им показа как с хурката и вретеното вълната се превръща в багрен конец и мартеничка. Тя  разказа и за пролетните празници, символът на белия и червения конец, а всички заедно репетираха как да посрещнат първия щъркел – така, като са го посрещали децата по полята преди столетие. Малчуганите се отблагодариха като прочетоха легендата за Баба Марта и рецитираха стихчета, посветени за пролетта. Директорът на библиотеката Силвия Врачовска връчи на всяко дете читателска карта с пожелание за здраве и любов към книжките. Всички си тръгнаха с мартеничка и наричане: „Да сме бели и червени, да остареем и побелеем като Стара планина”.

Честита Баба Марта!

Баба Марта посети Регионална библиотека „Христо Ботев”. Стотици деца се запознаха с традициите в оплитането на белите и червени конци. Според предание, дошло от древността, мартеницата носи здраве, щастие и дълголетие. Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, наричана "лошотия", която също се събуждала през пролетта, а в народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта. На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от "лошотията", най-вече от болести и уроки. Свалят се чак тогава, когато се види първия щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче.

Честита Баба Марта и от нас! Много усмивки и слънчево настроение!

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg