библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ДЕКЕМВРИ 2018

Исторически лабиринт на познанието
Учениците от 3 „г” клас, с класен ръководител г-жа Лилия Гешева, се включиха в инициативата „Исторически лабиринт на познанието“, организирана от Регионална библиотека „Христо Ботев“ във връзка със 138-та годишнина от Освобождението на България. Гости на събитието бяха и г-жа Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари”, членове на сдружението и родители. Децата отправиха кратък поздрав към присъстващите по случай предстоящия национален празник. Любознателните третокласници с нескрит интерес разучиха правилата на играта „Букварино” – урок по родолюбие, чрез който се запознаха с живота и делото на важни личности от българската история. С много ентусиазъм учениците участваха и в инициативата „ХорА на Бога мили” като тропнаха „Дунавско хоро” заедно с г-жа Кирилова и директора на библиотеката - г-жа Силвия Врачовска. Идеята на организаторите от “Сдружение Азбукари” и център ДоброДея е все повече хора да се хванат за ръце, за да споделят позитивното преживяване от танца и да се обединят около рода и Родината. Третокласниците подариха на “Сдружение Азбукари” карта на България – колаж от техни рисунки, посветени на пролетните празници и получиха като подарък два комплекта „Букварино”, за да продължат изучаването на важните исторически събития и великите български личности.
Обществените библиотеки в област Враца отчетоха дейността си през 2015 година

На 25.02.2016г. в Конферентната зала на Община Враца се проведе Годишно  събрание за отчитане дейността на обществените библиотеки от област Враца. Гости на срещата бяха  г-жа Луизина Савкова от Министерство на културата, отдел „Регионални дейности” и  г-жа Ирина Иванова, зам. областен управител на област Враца.
На форума бе представен отчет за дейността но библиотеките през 2015 г. от Антоанета Георгиева, зам. директор на Регионална библиотека. Цвети Иванова, управител на ОИЦ – Враца, говори за възможностите за участие в програми с европейско финансиране в новия програмен период, допустими за Северо-западен регион. Колеги от три читалищни библиотеки в презентации показаха добри практики от своята работа през изминалата година.
На събранието присъстваха 75 библиотечни и читалищни специалисти от цялата област и представители на РЕКИЦ, общинска администрация Враца, Мездра и Оряхово. В състоялата се дискусия бяха обсъдени проблемите и перспективите пред читалищните библиотеки – финансиране, проекти и програми, квалификация на кадрите. 

На посещение в библиотеката

На 23 февруари гости на Регионална библиотека „Христо Ботев”- Враца бяха ученици  от I "а", "б" и "в" клас на СОУ „Христо Ботев”- Враца.  Библиотечните специалисти от  обслужващите отдели на културната институция запознаха децата със своята работа, показаха им стаята на приказките и книгите в Детски отдел, демонстрираха им как се заемат книги електронно  и  как се търсят думи в речници.

Животът е безценен! Не го заменяйте за дрога!

Ученици от VI и VIII клас на СОУ „Козма Тричков“ се запознаха с опасностите от наркотичната зависимост. Срещата бе организирана от регионалната библиотека във Враца, а гост- лектор бе д-р Надя Иванова от Центъра за психично здраве. Темата на дискусията бе „Животът е безценен! Не го заменяйте за дрога!“ и целеше да бъдат информирани децата за начините на предлагане на наркотиците и тяхното влияние върху човека.
„Не бива да се поддавате на дрогата. Не подминавайте информацията за нея с думите „На мен няма да ми се случи“, с тези думи д-р Иванова се обърна към събралите се. Тя разясни на учениците начините на действие на различните видове наркотици и им обясни как трябва да реагират, ако някой им предложи да опитат. Във връзка с темата от библиотеката бяха приготвили и специален филм, с който да се запознаят децата. В лентата учениците видяха лицата на зависими от дрогата и как те изглеждат преди и след своята зависимост.
Цялата информация, която представи д-р Иванова, породи у децата много въпроси и те се включиха активно в разискването на темата. Някои от тях споделиха своя личен „сблъсък“ с дилъри на дрога и как те са реагирали в тази ситуация.
В края на беседата от библиотеката бяха приготвили за учениците късметчета с пожелания. 

Класация "Най-четените книги"

Това са най-четените книги през месец януари 2016 г. в отдел „Заемна за дома”.
За да проверите какво още притежава библиотеката, можете да посетите нашия интернет каталог на уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/

Какво е любовта?

Питали ли сте се какво всъщност е любовта ?! 
На този и на още много други въпроси се опитахме да си отговорим с учениците от ПГТР гр. Враца на 11 февруари в общата читалня на Регионална библиотека „Христо Ботев".
Какво е любовта? Това е въпросът, който вълнува хората от векове.
За нея са говорили философи и творци, опитвайки се да я „заключат” в точно определение или да "отключат" пътя към нея със стих, вълшебни думички или любими багри.
 
„Любовта е най-сладката отрова и най-горчивото лекарство…”

„Любовта - това са безброй споделени мигове с най-близките, тя се крие в детската усмивка, в целувката на мама, в прегръдката на татко, в красивите и нежни думи, изречени от любимия човек.”

„Любовта е като въздуха. С нея се раждаш и с нея умираш. Колкото си по-голям, толкова повече можеш да осъзнаеш любовта..."

Времето е любов – любовта е… живот!

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg