библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ДЕКЕМВРИ 2018

Представяне на книгата „Белег от друг живот” на Виктория Иванова
     Регионална библиотека и Клуб на дейците на културата представиха новата книга „Белег от друг живот“ на врачанската поетеса Виктория Иванова. 
    Според Петър Анастасов, редактор на книгата „Поезията е най-красивата барикада, която владетелите на думите са могли да издигнат пред уязвимата човешка душа…Стиховете на Виктория са безусловно доказателство за това, че едни от най-вдъхновените просветления на самопознанието са родени в нерадостния делник на прогонения от рая човек…” 
     Силвия Врачовска обобщи накратко творческия път на поетесата, а Емилия Ралчева сподели някои житейски подробности от живота на Виктория. „Ако приемем, че Виктория е прогонена от онзи „рай”, то тя има дързостта да си създаде свой рай на земята. Извън работния делник за нея този рай е нейната къща в лозовите хълмове около Враца. В градината си е засадила и се грижи за 111 рози и още много други цветя. Има и лози, защото тя обича виното. Живее с една своя приятелка – котката Алиса, и двете се чувстват като в страната на чудесата. Но това, което най-цветно озарява живота на Виктория е нейният син – Цветизар“.
     Така представена, владетелката на думите Виктория, поведе публиката  по красивата барикада от думи към безкрайните полета на поезията. Тя и Геновева Христова четоха стихотворения. 
     Вечерта беше стоплена от песните на момичетата от СОУ „Отец Паисий” , като поздрав към поетесата и публиката. Всички пяха заедно.
Регионална библиотека "Христо Ботев" получи ценно дарение

     Регионална библиотека „Христо Ботев“ получи ценно дарение от почетния консул на България в Марсилия Жан-Мари Мартен. Дарението включва 22 луксозни тома Encyclopedia Universalis. Тя  е на френски език, издадена през 1985 г. на база на Енциклопедия “Британика”. Съдържа 18 т. статии от всички области на знанието, подредени азбучно. Текстовете в отделните томове са придружени от цветни и черно-бели илюстрации, а полиграфическото изпълнение е изключително красиво. Съдържанието на текстовете е подходящо за възрастни читатели. Допълнена е от три тома речник, с кратки статии, също подредени азбучно и един том статии посветени на определени области на човешкото знание, като: комуникации, политика, биология, морал, мисионерство, инквизиция, международна политика и др. 
     Енциклопедията ще бъде достъпна за врачани в читалня „Точни, приложни и хуманитарни науки“ на Регионална библиотека „Христо Ботев“.

Награда „Бисерче вълшебно” 2016 започва посланическа кампания за насърчаване на четенето

Повече от месец преди началото на гласуването в Националната награда за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно” 2016, организаторите от фондация “Детски книги” поставят началото и на посланическа кампания „Активните бисерчета”. Тя цели да провокира младите хора от 6 до 18 години да станат активни посланици и участници в популяризирането на единствената българска книжна награда, чието жури са самите деца.

В рамките на „Активните бисерчета” децата ще могат да покажат, че са лидери на мнение сред връстниците си, като ги призоват да четат и да гласуват за любима книга. Те ще могат да разгърнат своите творчески идеи и да съдействат за популяризирането на новите книги и четенето за удоволствие. Посланическата кампания стартира този месец и ще продължи през целия период на активно гласуване – до 17 април 2016 г.

„С кампанията „Активните бисерчета” искаме да открием най-активните и четящи деца, като ги предизвикваме да разкажат за „Бисерче вълшебно” на съучениците и приятелите си и да ги убедят да гласуват за любимата си книга”, разказва Лора Филипова, изпълнителен директор на фондация „Детски книги”.

За да се включат в кампанията, желаещите трябва да се запишат онлайн, като попълнят специален формуляр. Участието може да е както индивидуално, така и в екип. “Активните бисерчета” трябва да изберат и подкрепящ възрастен (учител, библиотекар, родител), който да следи за условията и сроковете на кампанията и при нужда да оказва подкрепа.

В края на кампанията, на томболен принцип ще бъдат изтеглени 5 екипа от “активни бисерчета”, които ще спечелят награди – гостуване на български детски автор в тяхното училище или библиотека. Онзи екип, който успее да увлече най-много млади хора да гласуват за любима книга, ще получи комплект с книги на стойност 200 лв.

„Убедени сме, че отглеждането на грамотно и активно поколение включва не само развиване на добри умения за четене. Необходимо е да бъде дадена възможност на младите хора да покажат, че са изобретателни, находчиви и истински лидери на мнение. Смятаме, че активните бисерчета ще изненадат възрастните със своите идеи и очакваме с нетърпение разгръщането на кампанията по места” – споделя Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги”.

Като примерни насоки за участниците в „Активните бисерчета” от фондация “Детски книги” споделят, че младежите могат да се включат със създаване на читателски клубове; разработка на печатни материали – плакати, книгоразделители; изработка на рекламни клипове, на ученически вестник и други.

Допълнителна информация може да откриете в раздел “Активните бисерчета” в сайта на наградата www.biserche.com, както и в сайта “Детски книги”. Кампанията има и специален хаштаг #бисерчета2016 за споделяне на всичко интересно в социалните мрежи.

За повече информация:

Валентина Стоева, тел: 0888 801 231, е-поща: val.stoeva@detskiknigi.com

Павлина Радославова, тел: 0885 356 075, е-поща  pavlina@azcheta.com

Снимка: flickr.com

Пощенски картички уникати - първото дарение на библиотеката за 2016 г.

     Репортаж за изложбата на ретро коледни картички, организирана от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца провокира дарителския жест. От БНТ д-р Пламен Вълков научава за колекцията от стари картички на отдел „Краезнание” и решава да дари семейна сбирка от коледни и новогодишни картички, картички с изгледи от цяла България за периода от преди 1944 г. и картички с изгледи от различни кътчета на света. Голяма част от тях са адресирани до неговия баща - Кръстю Вълков, който от 1959 г. до 1969 г. е бил генерален директор на ДСО „Български тютюни – Булгартабак”. 
     „Всички коледни картички са от този период - лично към него от президентите на големи фирми по света. Питате защо ви ги подарявам. Колекционерите са странни люде – търсят нещо уникално, красиво и естетично, без да осъзнават, че тези качества добиват смисъл само ако са оценени и от други хора, а не да седят заключени в шкаф. Освен това оценявам вашата инициатива да създадете сбирка, която може да се види от повече хора” – коментира своето решение да изпрати сбирката във Враца дарителят. 
     И за да бъдат видени от повече хора изключително красивите, някои от които ръчно изработени картички, библиотеката ще организира Коледната изложба в края на годината. Така една хубава инициативата ще прерасне в традиционна. Документите ще влязат и в Дигиталната библиотека на институцията като част от колекция „Пощенски картички”.

Борис Димитров е „Читател на годината 2015” на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

     Борис Димитров е дългогодишен читател на библиотеката, който през изминалата 2015 година е прочел 256 книги. Втора след него се нарежда Станка Николова Горанова с 240 прочетени книги  и Снежана Николова Тодорова с 221 заети книги.
    Националната кампания „Читател на годината” е организирана от ръководителя на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел и Столична библиотека с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация. Целта на инициативата е да стимулира интерес към четенето сред всички възрасти чрез библиотеките, които имат централна роля за подобряване на уменията за четене. 
     По регламент, всяка една от библиотеките, участващи в кампанията, излъчва измежду своите читатели „Читател на годината 2015” на базата на най-голям брой заети книги през годината. Наградата за всички отличени с приза е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от евродепутата Мария Габриел.

 

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg