библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ОКТОМВРИ 2018      СЕПТЕМВРИ 2018      АВГУСТ 2018      ЮЛИ 2018      ЮНИ 2018      МАЙ 2018       АПРИЛ 2018      МАРТ 2018      ФЕВРУАРИ 2018      ЯНУАРИ 2018      ДЕКЕМВРИ 2017      НОЕМВРИ 2017      ОКТОМВРИ 2017      СЕПТЕМВРИ 2017      АВГУСТ 2017      ЮЛИ 2017      ЮНИ 2017      МАЙ 2017      АПРИЛ 2017      МАРТ 2017      ФЕВРУАРИ 2017      ЯНУАРИ 2017     
ОКТОМВРИ 2018

Обучиха новоназначени библиотекари от област Враца

Практическо обучение за новоназначени и неквалифицирани библиотекари се проведе в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Курсът е в изпълнение на Закона за обществените библиотеки за оказване на експертно-консултантска и квалификационна дейност за библиотеките на територията на област Враца.

Двудневното обучение премина в дните 11 и 12 октомври 2018 г. и в него участваха 12 библиотекари от читалищни библиотеки от общините Враца, Мездра, Хайредин и Бяла Слатина, които се запознаха с основните процеси в библиотечната дейност и нормативната уредба. Разгледани бяха основните положения в Закона за обществените библиотеки, Наредба № 3/18.11.2014 г. за съхраняването, ползването и разпореждането с документи от библиотечния фонд и Регистъра на обществените библиотеки на Министерството на културата. Практическата част на обучението акцентира върху спецификата на индивидуалната и групова регистрация на библиотечния фонд, включваща работа с Книга за движение на библиотечния фонд, Инвентарна книга и водене на Дневник на библиотеката.

Есенни игри по случай 3 години „Стая на приказките”

Есенни игри в библиотеката се провеждат всяка сряда в Детски отдел на РБ „Христо Ботев” – Враца. Началото на инициативата е по повод третия рожден ден на специално създадената „Стая на приказките”. Тя отвори врати за най-малките ни посетители през 2015 г., а част от средствата за реализирането на проекта бяха дарени от госпожа Теодора Игнатова – Почетен консул на България в Демократична република Конго.

Първите гости на инициативата „Приказни игри: Есенни вълшебства” бяха децата от ДГ „Детски свят”. Приключението започна с решаване на гатанки, скрити в пъстри есенни листа. Под формата на игра, малките приятели на книгите, се запознаха и с различните видове дървета и са научиха да ги разпознават по листата. Пъстрите дървета бяха и подаръкът на библиотекарите за детската градина.  

Есенните игри се провеждат всяка сряда.

Следващото приключение започва на 17 октомври от 10.30 ч.

Тийнейджъри тестват нови технологични чудеса в РБ „Христо Ботев” - Враца

Мини технологичен център в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца вече дава възможност на деца и тийнейджъри да се докоснат до нови технологични чудеса. Новата зона е обособена в рамките на проект „Техно Либ – мини технологичен център в библиотеката”. Дейностите по разработката стартираха през месец май тази година и се изпълняваха в партньорство със Сдружение в обществена полза „Враца Софтуер Общество”.

В периода юни – октомври 2018 г. са проведени 5 обучения и един демонстрационен лагер. Чрез реализирането на проекта библиотеката инвестира средства и ресурс в новите технологии, за да може да позволи на потребителите си да научат и да задават въпроси за неща, които са заинтересовани да изпробват, но не непременно да купуват за себе си.

Резултатът:

Общо 57 тийнейджъри преминаха обученията „Увод в роботиката” - управляваха роботи, написаха първите си програмни кодове, запознаха се с платките Ардуино и принципите за работа при създаването на хардуерни обекти. Във времето за конструиране участниците сглобиха сгъваем робот, работещ със слънчева енергия.

Общо 25 участници се включиха в обучение и демонстрационен лагер „Дрон в библиотеката”. Участниците се запознаха с техническите специфики на новите технологии. Разбраха как работи дронът, къде не трябва да се използва, какви са основните правила за работа и безопасност, какво е неговото предназначение, какви рискове крие използването му и какви са неговите предимства. Кадрите, заснети от курсистите по време на демонстрационния лагер, са предоставени на всички участници под формата на виртуална изложба.

Чрез изпълнението на проекта се повиши компетентността на 21 библиотечни служители за работа с новите технологии и приложения с цел формиране на умения за оказване на помощ при работа с потребителите.

Устойчивост:

Изграден е мини технологичен център в библиотеката с цел по-широк достъп до информационните услуги в специално обособена „Зона за тийнейджъри”. Новото място за младите хора на Враца е оборудвано с високи технологии и ще предостави възможност за реализиране на различен тип дейности. В него ще се провеждат ежегодни обучения за работа с дрон и хоби роботика с комплекти Ардуино, съвместно с „Враца Софтуер Общество”.

Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата.

Деца програмират в библиотеката с роботи Финч

За втора поредна година деца от 8 до 11 години ще програмират в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца с роботи Финч в Европейската седмица на кодирането. Петте умни машини, наподобяващи риба са дарение от Посолството на САЩ в България със съдействието на фондация „Глобални библиотеки” - България.

Финч е нов робот за обучение по Компютърно моделиране и Информатика. Предназначен е да подпомага овладяването на редица езици за програмиране. Насочен е предимно към деца от началните класове, но може да се използва и от подрастващи, тийнейджъри и студенти при първите им стъпки в програмирането. Роботите са лесни за управление и навигация. Те могат да се движат, да рисуват и сменят цветовете си. Работата с тях развива логическото, стратегическото, критическото мислене, въображението и компютърните умения.

Това е урок, който трябва да научи всеки ученик, ако планира да програмира компютри, роботи или всякакви компютризирани технологии. Демонстрации на ученици във Враца ще бъдат направени в периода 8 – 19 октомври 2018 г. в Детски отдели и в обществени библиотеки на територията на област Враца.

 

Европейската седмица на кодирането цели да повиши обществения интерес към програмирането. През изминалата година в семинарите за работа с робота Финч участие са взели над 3000 млади ентусиасти. 65 000 обществени библиотеки в Европейския съюз – между тях и над 1000 български библиотеки – предоставят най-близката до всеки възможност за развитие на уменията извън формалното образование. Те вече имат забележителни постижения в предлагането на гражданите на достъп до ИКТ оборудване и Интернет, както и на различни средства за подобряване на техните дигитални умения – от днешните основни дигитални умения, като напр. навигиране в уеб-пространството, до утрешните основни умения за кодиране и роботика. Много обществени библиотеки вече работят за повишаване на дигиталните умения в своите общности, но са необходими политики, които да ги подкрепят за разширяване на тази дейност за в бъдеще.

График

за провеждане на „Първи стъпки в програмирането” - демонстрации на роботи Финч на ученици от 8 до 11 години от начални училища в област  Враца

Първа седмица – град Враца – Регионална библиотека „Христо Ботев”

 

Дата

Час

Училище

8 октомври

11:00 ч.

СУ „Отец Паисий”

8 октомври

12:15 ч.

НУ „Софроний Врачански” – 3б

8 октомври

16:00 ч.

НУ „Софроний Врачански” – 4а

9 октомври

11:00 ч.

НУ „Софроний Врачански” – 2а

9 октомври

11:45 ч.

НУ „Софроний Врачански” – 3г

10 октомври

16:00 ч.

НУ „Софроний Врачански” – 4д

11 октомври

12:15 ч.

НУ „Софроний Врачански” – 3а

11 октомври

11:30 ч.

НУ „Софроний Врачански” – 3в

11 октомври

10:50 ч.

НУ „Софроний Врачански” – 2г

12 октомври

12:15 ч.

НУ „Софроний Врачански” – 3д

12 октомври

15:10 ч.

НУ „Софроний Врачански” – 4б

 

Втора седмица – област Враца

Дата

Час

Библиотека  

15 октомври

13.00 часа

Библиотека при НЧ „ Пробуждане”, село Чирен, община Враца

15 октомври

15.30 часа

Библиотека при НЧ „Фар – 1930”, село Паволче, община Враца

16 октомври

15.00 часа

Библиотека при НЧ „Заря-1911”, село Бутан, община Козлодуй

16 октомври

16.00 часа

Библиотека при НЧ „Пробуда 1927 Софрониево, село Софрониево, община Мизия

17 октомври

10.00 часа

Библиотека при НЧ „Просвета 1925”, град Мездра, община Мездра

18 октомври

11.30 часа

Библиотека при НЧ „Васил Левски -1899”, селоТърнак, община Бяла Слатина

18 октомври

15.00 часа

Библиотека при НЧ „Развитие – 1892”, град Бяла Слатина, община Бяла Слатина

19 октомври

10.00 часа

Библиотека при НЧ „Просвета – 1915” град Мизия, община Мизия

19 октомври

16.00 часа

Библиотека при НЧ „Пробуда 1926” село Згориград, община Враца

Краеведска конференция „Традиционна медицина и лечебната сила на природата”

На 22 ноември 2018 г. ще се проведе Петнадесетата регионална краеведска конференция „Миналото на родния край - послание към бъдещето” с тема за тази година „Традиционна медицина и лечебната сила на природата”, организирана от РУО на МОН – Враца и Регионална библиотека „Христо Ботев”.

Каним Ви да вземете участие в нея със свой авторски материал, базиран на лични проучвания и обобщения, свързани с темата.

Срок за подаване на материалите и заявка за участие в конференцията - до 12 ноември 2018 г. отдел „Краезнание” на Регионална библиотека.

 

Координатор на конференцията:

Калина Тодорова

еmail: kraeznanievr@abv.bg

тел. 0878 757 339

Започват третите есенни игри в библиотеката във Враца

За трета поредна година Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца стартира приказни игри „Есенни вълшебства”. Инициативата ще се провежда всяка сряда в периода 10 октомври – 28 ноември. Целта е под формата на забавление, библиотечните специалисти да стимулират децата към нови знания за есента и силата на природата. Първото приключение започва на 10 октомври /сряда/ от 10.30 ч. в Детски отдел.

Инициативата се организира във връзка с 3 години от откриването на „Стая на приказките”.

*Инициативата е безплатна.

*Игрите са подходящи за деца до 7 години.

За записване телефон: 0878 236 263 или на e-mail: libvratsa@libvratsa.org

Очакваме Ви!

Най-четените книги през месец септември 2018 г.
На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец септември. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия Интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg