библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
СЕПТЕМВРИ 2017      АВГУСТ 2017      ЮЛИ 2017      ЮНИ 2017      МАЙ 2017      АПРИЛ 2017      МАРТ 2017      ФЕВРУАРИ 2017      ЯНУАРИ 2017      ДЕКЕМВРИ 2016      НОЕМВРИ 2016      ОКТОМВРИ 2016      СЕПТЕМВРИ 2016      АВГУСТ 2016      ЮЛИ 2016      ЮНИ 2016      МАЙ 2016      АПРИЛ 2016      МАРТ 2016      ФЕВРУАРИ 2016      ЯНУАРИ 2016     
СЕПТЕМВРИ 2017

Професионално обучение за библиотекари започна в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

Обучение за придобиване на III степен професионална квалификация „Библиотекар” в специалност „Библиотекознание” започна днес в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Финансирането е по проект „Ваучери за заети лица”, съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Организатори са Център за професионално обучение към Асоциация „Съвременни читалища”, съвместно с Българска библиотечно-информационна асоциация и Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.

В продължение на 10 месеца в рамките на 960 учебни часа читалищните библиотекари ще изучават основните дисциплини от учебната програма: Общо библиотекознание, Библиотечни фондове, Библиотечни каталози, Библиотечно обслужване, Управление и организация на библиотеката, Справочна и библиотечно-информационна дейност и др. Завършилите успешно курса на обучение и положили държавните изпити ще получат Свидетелство за придобита ІІІ степен на професионална квалификация по професия „Библиотекар”.

Официалния старт на обучението дадоха инж. Георги Петров, председател на Асоциация „Съвременни читалища” и Антоанета Димитрова, представител на Българската библиотечно-информационна асоциация.

Ново: Безплатна правна информация за гражданите в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца

Съвсем нова, полезна услуга предоставя Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца на гражданите на област Враца. Всеки посетител на библиотеката има възможност да получи напълно безплатно правна информация относно правни въпроси или казуси, които му се налага да решава в своето ежедневие.

Изправени сте пред правен казус, който трябва да разрешите? Но не знаете от къде да започнете? Нямате средства за скъпи юридически консултации? Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца ще Ви насочи как да се справите с юридическите проблеми, които имате.

 

Новата услуга се реализира благодарение на сътрудничеството на библиотеката с Правната клиника към Юридическия факултет на УНСС и Фондация Глобални библиотеки – България, и с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България.

Гражданите имат възможност да зададат своите правни въпроси на email: libvratsa@libvratsa.org, както и на място в библиотеката. След като веднъж бъде получен от служителите на библиотеката, въпросът се предоставя на Правната клиника в УНСС. Библиотеката, както и правната клиника гарантират запазване на конфиденциалността на предоставяната от гражданите информация.

В рамките на три работни дни след постъпване на запитването, на предварително посочен имейл или на място в библиотеката, гражданинът получава съвет как да реши своя правен казус: самостоятелно, чрез адвокатска услуга, чрез безвъзмездна правна помощ или по друг начин.

Примери:

Как да Ви признаят трудов и/или осигурителен стаж, ако сте работили в чужбина;

Ако сте пенсионер, работодателят длъжен ли е да удържа вноските за осигуряване и други.

За контакти и допълнителна информация:

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

Владислава Иванчева: 0879 548 916, libvratsa@libvratsa.org

Фондация Глобални библиотеки – България

Спаска Тарандова: 02 465 10 76, 0892 219 360, starandova@glbulgaria.net

Стоян Лазаров:  02 465 10 76, 0892 219 365, s.lazarov@glbulgaria.net

Най-четените книги през месец август
На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец август. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg